Παρατηρήθηκε τεράστια έκλαμψη στην κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη και δεν ξέρουμε το λόγο

Είναι πιο φωτεινή από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία της
15 Αυγούστου 2019 10:57
Παρατηρήθηκε τεράστια έκλαμψη στην κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη και δεν ξέρουμε το λόγο

Οι μαύρες τρύπες γνωρίζουμε πως είναι σκοτεινά αντικείμενα από τα οποία "καταπίνουν" τα πάντα, ακόμα και το φως. Υπό τις σωστές συνθήκες μπορεί να παρατηρηθεί φως όταν αέρια και άλλα υλικά υπό τις δυνάμεις της τριβής και της βαρύτητας ακτινοβολούν στο δίσκο προσαύξησης. Η κοντινότερη στη Γη γιγαντιαία μαύρη τρύπα όμως έχει μπερδέψει τους επιστήμονες, καθώς ακτινοβολεί ξαφνικά πιο φωτεινή από ποτέ.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντόπισε πως η Sagittarius A* - η γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας – ακτινοβολεί 75 φορές πιο φωτεινή από το σύνηθες.

Αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί ακόμα να εξηγηθεί, με τους επιστήμονες να παραμένουν προβληματισμένοι. Μία εξήγηση μπορεί να είναι οι τεράστιες ποσότητες αερίων οι οποίες εισέρχονται στη μαύρη τρύπα, ίσως απόρροια του περάσματος του άστρου SO-2 από τη Sagittarius A* το 2018. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορούν να εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά, όπως αέρια από το αντικείμενο που G2 που πέρασε από τη μαύρη τρύπα το 2014. Ανοιχτό όμως είναι και το ενδεχόμενο να μην κατανοούμε ακόμα καλά τους μηχανισμούς λειτουργίας των μαύρων τρυπών και τα μοντέλα μας να χρειάζονται αναβάθμιση.