Δεύτερη αποτυχία του συστήματος αλεξίπτωτου του ExoMars

Στενεύουν τα περιθώρια για εκτόξευση την επόμενη χρονιά
13 Αυγούστου 2019 11:15
Δεύτερη αποτυχία του συστήματος αλεξίπτωτου του ExoMars

Η συνεργασία ESA και Roscosmos για να φέρουν ένα rover στην επιφάνεια του Άρη δεν είναι χωρίς προβλήματα. Η ESA επιβεβαίωσε τη δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία του συστήματος αλεξίπτωτου, μετά και την αντίστοιχη του Μαΐου. Τα αλεξίπτωτα θα επιβραδύνουν την κάθοδο του ExoMars lander στον Κόκκινο Πλανήτη και οι ομάδες των διαστημικών οργανισμών εργάζονται εντατικά για να καταλάβουν τους λόγους πίσω από τις δυσλειτουργίες.

Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν. Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να εκτοξευθεί μεταξύ 25 Ιουλίου και 13 Αυγούστου του 2020, ενώ υπάρχει και μία δοκιμή υψηλού υψομέτρου που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν φύγει αυτή η χρονιά. Η ESA καταφεύγει λοιπόν σε ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων με ειδικούς από την NASA, ενώ κρατά ανοιχτό και το ενδεχόμενο χρήσης περισσότερων ειδών αλεξίπτωτων και δοκιμών.

Είναι απογοητευτικό που οι αλλαγές που κάναμε στο σχεδιασμό μετά τις ανωμαλίες της προηγούμενης δοκιμής δε μας βοήθησαν στο να περάσουμε τη δεύτερη δοκιμή επιτυχώς. Το να πάμε στον Άρη και πιο συγκεκριμένα το να προσεδαφιστούμε εκεί είναι πολύ δύσκολο. Είμαστε αφοσιωμένοι στο χειρισμό ενός συστήματος που θα παραδώσει με ασφάλεια το φορτίο μας στην επιφάνεια του Άρη για να πραγματοποιηθεί η μοναδική επιστημονική αποστολή του. – Francois Spoto, επικεφαλής αποστολής ExoMars

Να σημειώσουμε πως το 2020 θα εκτοξευθούν rovers για τον Άρη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα. Η ευρωπαϊκή αποστολή όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα εξερευνήσει το Oxia Planum, μία περιοχή που θεωρείται πως παλαιότερα υπήρχε νερό. Εκεί θα αναζητήσει γεωλογικά ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για να τρυπήσει την επιφάνεια και να διαπιστώσει αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.