Η SpaceX ρίχνει δραματικά το κόστος εκτόξευσης σε τροχιά με το Smallsat Rideshare πρόγραμμά της

Μόλις στα $2.5 εκατομμύρια ανά εκτόξευση αν κλείσουν νωρίς θέση
06 Αυγούστου 2019 11:42
Η SpaceX ρίχνει δραματικά το κόστος εκτόξευσης σε τροχιά με το Smallsat Rideshare πρόγραμμά της

Η μεταφορά εξοπλισμού σε τροχιά δεν είναι φθηνή υπόθεση. Η SpaceX ήταν από τις πρώτες διαστημικές εταιρίες που είχε σκοπό να ρίξει το κόστος εκτόξευσης στη διάστημα και για αυτό το λόγο στράφηκε προς τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon 9. Έτσι, μία πτήση που κόστιζε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πλέον κοστίζει μόλις $57 εκατομμύρια. Η SpaceX όμως δε σταματά εκεί και με το Smallsat Rideshare πρόγραμμά της θέλει να ρίξει τις τιμές ακόμα και στα $2.5 εκατομμύρια.

Μία μικρή εταρία λοιπόν θα μπορούν να κλείνει θέση μαζί με άλλες σε μία προγραμματισμένη εκτόξευση πυραύλου της SpaceX, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από το να πληρώσει για μία αποκλειστική εκτόξευση. Οι μικροδορυφόροι τους θα εκτοξευτούν μαζί με άλλους σε μία κοινή αποστολή. Αν η θέση κλειστεί ένα χρόνο πριν την εκτόξευση, οι τιμές θα ξεκινούν από τα $2.5 εκατομμύρια για φορτία έως 150kg και θα φτάνουν τα $4.5 εκατομμύρια για φορτία έως 300kg. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της εκτόξευσης τόσο θα αυξάνεται η τιμή, στα $3 εκατομμύρια και $6 εκατομμύρια.

Το νέο πρόγραμμα έχει αρκετά πλεονεκτήματα για τις μικρές εταιρίες. Πρώτον, αν η εταιρία  δεν είναι έτοιμη να εκτοξεύσει το φορτίο της, μπορεί να ζητήσει να μεταφέρει την εκτόξευσή του σε επόμενη αποστολή με μία μικρή επιβάρυνση. Επιπλέον, οι εκτοξεύσεις δευτερευόντων φορτίων δε θα εξαρτώνται πλέον από τον κύριο πελάτη. Αν ο κύριος πελάτης για κάποιο λόγο καθυστερήσει την αποστολή του, η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί όπως και να έχει. “Αν είστε έτοιμοι να πετάξετε την προγραμματισμένη περίοδο, θα πετάξετε” υπόσχεται η SpaceX.

Αρχικά θα υπάρξουν τρεις ridesharing αποστολές. Μία μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021, μία στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και μία στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Tags: