Tattoos αλλάζουν χρώμα βάσει των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Νέα μέθοδος προειδοποίησης για τους διαβητικούς
30 Ιουλίου 2019 11:59
Tattoos αλλάζουν χρώμα βάσει των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους για να διασφαλίζουν πως δεν είναι πολύ υψηλά. Έτσι, μέσα στη μέρα αναγκάζονται σε εξετάσεις αίματος οι οποίες δεν είναι ευχάριστες, αλλά Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως βρήκαν μία εναλλακτική που θα τους απαλλάξει από αυτό.

Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν tattoo του οποίου το μελάνι μπορεί να αλλάζει χρώμα ανάλογα τα επίπεδα γλυκόζης. Έτσι, ένας διαβητικός μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη του απλά κοιτάζοντας το tattoo του. Το tattoo μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει και με άλλους βιολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα pH ή κάποιων πρωτεϊνών, αυξάνοντας το εύρος εφαρμογών του.

Προς το παρόν τα tattoos έχουν δοκιμαστεί σε δέρμα χοίρων και όχι σε ανθρώπους. Σίγουρα όμως δε θα αργήσει και αυτό, αφού υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για λιγότερο ενοχλητικές μεθόδους ανίχνευσης των σακχάρων στο αίμα. Να θυμίσουμε πως και η Apple αναζητά κάτι τέτοιο με το Apple Watch.

Η τροποποίηση του σώματος εγχύνοντας χρωστικές ουσίες στα στρώματα του δέρματος είναι μία παράδοση άνω των 4.000 ετών. Εδώ, μία λειτουργική κοσμητική τεχνολογία αναπτύχθηκε συνδυάζοντας την καλλιτεχνία των tattoos και των χρωματομετρικών βιοαισθητήρων. Οι επιδερμικοί tattoo αισθητήρες λειτούργησαν ως διαγνωστικά εργαλεία, επιδεικνύοντας αλλαγές στο χρώμα μέσα στο ορατό φάσμα ως αντίδραση σε αλλαγές του pH, της γλυκόζης και της συγκέντρωσης λευκωματίνης.

Tags: