Η SpaceX εντόπισε το λόγο που καταστράφηκε η Crew Dragon κάψουλα

Και παίρνει μέτρα για να μην ξανασυμβεί
17 Ιουλίου 2019 10:40
Η SpaceX εντόπισε το λόγο που καταστράφηκε η Crew Dragon κάψουλα

Σχεδόν τρεις μήνες πέρασαν από τότε που καταστράφηκε ολοσχερώς η Crew Dragon κάψουλα της SpaceX κατά τη διάρκεια μιας στατικής δοκιμής. Μετά τη διερεύνηση του ατυχήματος, η εταιρία έχει επιτέλους εξήγηση για το τι πήγε στραβά εκείνη τη μέρα.

Μία ελαττωματική βαλβίδα λοιπόν επέτρεψε σε μία οξειδωτική ουσία (τετροξείδιο του αζώτου) να εισέλθει στους σωλήνες υψηλής πίεσης που περιείχαν ήλιο. Όταν το χημικό πέρασε από μία βαλβίδα του συστήματος ηλίου κατά τη διάρκεια της έναρξης της δοκιμής, αντέδρασε με το τιτάνιο από το οποίο ήταν κατασκευασμένη η βαλβίδα και προέκυψε η έκρηξη. Η SpaceX δήλωσε πως η αντίδραση μεταξύ της οξειδωτικής ουσίας και του τιτανίου δεν ήταν αναμενόμενη, αφού το τιτάνιο χρησιμοποιείται στα διαστημικά σκάφη εδώ και δεκαετίες.

Η SpaceX προχώρησε άμεσα σε διορθώσεις στο σχεδιασμό για να μην επιτρέψει στο προωθητικό υγρό να μπορέσει να μπει στο σύστημα πίεσης, ενώ αντικαθιστά τις βαλβίδες με δίσκους διάρρηξης οι οποίοι σφραγίζουν εντελώς. Οι δοκιμές των αλλαγών έχουν ήδη ξεκινήσει και θα είναι έτοιμες για μελλοντικές πτήσεις. Όλη αυτή η διαδικασία θα πάει λίγο πίσω το πρόγραμμα της SpaceX για μεταφορά αστροναυτών στον ISS με τις Crew Dragon κάψουλες.