Οι Ρώσοι εκτοξεύουν ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο για την εύρεση εκατομμυρίων μαύρων τρυπών 

Η σημαντικότερη αποστολή στη μετα-Σοβιετική Ρωσία

Οι Ρώσοι εκτοξεύουν ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο για την εύρεση εκατομμυρίων μαύρων τρυπών

Από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ εκτοξεύτηκε το Spektr-RG, ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γερμανία και αποτελεί το σημαντικότερο εγχείρημα της Ρωσίας στη διαστημική εξερεύνηση από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Το σκάφος θα φτάσει στον τελικό προορισμό του, το Lagrange Point 2, 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη σε 100 μέρες, ξεκινώντας από εκεί τις παρατηρήσεις του.

Το Spektr-RG θα πραγματοποιήσει εξαιρετικά λεπτομερείς μετρήσεις και αναμένεται να ανακαλύψει περίπου 100.000 γαλαξίες, εκατοντάδες χιλιάδες άστρα και περίπου 3 εκατομμύρια υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Κατά τη διάρκεια των 6.5 ετών της αποστολής του θα προσφέρει έναν λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την κατανόησή μας για αυτό. Θα βοηθήσει επίσης στην κατανόηση του σχηματισμού των μαύρων τρυπών, στην κατανομή της ύλης στο σύμπαν και στην επιρροή της σκοτεινής ενέργειας στην κοσμική επέκταση.

Η εκτόξευση του Spektr-RG αποτελεί μία μεγάλη νίκη για τους Ρώσους, μιας και η ανάπτυξή του διήρκησε δεκαετίες. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη πόρων οδήγησε σε ένα design πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε σχεδιαστεί στην αρχή. Χαρακτηρίζεται πάντως από όλη τη ρωσική επιστημονική κοινότητα ως η σημαντικότερη αποστολή αστροφυσικής στη μετα-Σοβιετική Ρωσία.

0 σχολια