Το Hayabusa2 "πυροβολεί" ξανά και γράφει ιστορία
Παγκόσμια πρωτιά της Ιαπωνίας και του Hayabusa2 σκάφους της, το οποίο πραγματοποίησε δεύτερη επιτυχημένη προσεδάφιση στον αστεροειδή Ryugu, 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, συλλέγοντας δείγματα υπεδάφους.
Συλλέξαμε ένα κομμάτι ιστορίας του Ηλιακού μας συστήματος. Δεν έχουμε συλλέξει ποτέ ξανά υλικό από το υπέδαφος ενός ουράνιου σώματος πιο μακριά από φεγγάρι. Τα κάναμε με επιτυχία για πρώτη φορά στον κόσμο. – Yuichi Tsuda, project manager της JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency)
Το Hayabusa2 ολοκλήρωσε την αποστολή του επεκτείνοντας ένα σωλήνα στην επιφάνεια του αστεροειδούς και “πυροβολώντας” την με ένα μικρό μεταλλικό βλήμα για να συλλέξει το υλικό που εκτοξεύθηκε από τη σύγκρουση. Η περιοχή προσεδάφισης είχε πλάτος 7 μέτρα. Η ίδια η προσεδάφιση χαρακτηρίστηκε “παραπάνω από τέλεια” και πλέον το Hayabusa2 θα πάρει το δρόμο της επιστροφής, για να πάρουν επιτέλους οι επιστήμονες τα δείγματα στα χέρια τους το 2020.
[PPTD] These images were taken before and after touchdown by the small monitor camera (CAM-H). The first is 4 seconds before touchdown, the second is at touchdown itself and the third is 4 seconds after touchdown. In the third image, you can see the amount of rocks that rise. pic.twitter.com/ssZU5TV3x9
— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) 11 Ιουλίου 2019
Η επιφάνεια του Ryugu έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους ηλιακούς ανέμους, στο υπέδαφος όμως υπάρχουν υλικά που μπορούν να μας “ταξιδέψουν” στις απαρχές του Ηλιακού συστήματος, 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η JAXA θεωρεί πως αυτά τα σκουρόχρωμα δείγματα μπορεί να περιέχουν οργανικά υλικά και νερό.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.