Το Hayabusa2 "πυροβολεί" ξανά και γράφει ιστορία

Προσεδαφίζεται για δεύτερη φορά σε αστεροειδή και συλλέγει δείγματα
12 Ιουλίου 2019 09:51
Το Hayabusa2 "πυροβολεί" ξανά και γράφει ιστορία

Παγκόσμια πρωτιά της Ιαπωνίας και του Hayabusa2 σκάφους της, το οποίο πραγματοποίησε δεύτερη επιτυχημένη προσεδάφιση στον αστεροειδή Ryugu, 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, συλλέγοντας δείγματα υπεδάφους.

Συλλέξαμε ένα κομμάτι ιστορίας του Ηλιακού μας συστήματος. Δεν έχουμε συλλέξει ποτέ ξανά υλικό από το υπέδαφος ενός ουράνιου σώματος πιο μακριά από φεγγάρι. Τα κάναμε με επιτυχία για πρώτη φορά στον κόσμο. – Yuichi Tsuda, project manager της JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency)

Το Hayabusa2 ολοκλήρωσε την αποστολή του επεκτείνοντας ένα σωλήνα στην επιφάνεια του αστεροειδούς και “πυροβολώντας” την με ένα μικρό μεταλλικό βλήμα για να συλλέξει το υλικό που εκτοξεύθηκε από τη σύγκρουση. Η περιοχή προσεδάφισης είχε πλάτος 7 μέτρα. Η ίδια η προσεδάφιση χαρακτηρίστηκε “παραπάνω από τέλεια” και πλέον το Hayabusa2 θα πάρει το δρόμο της επιστροφής, για να πάρουν επιτέλους οι επιστήμονες τα δείγματα στα χέρια τους το 2020.

Η επιφάνεια του Ryugu έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους ηλιακούς ανέμους, στο υπέδαφος όμως υπάρχουν υλικά που μπορούν να μας “ταξιδέψουν” στις απαρχές του Ηλιακού συστήματος, 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η JAXA θεωρεί πως αυτά τα σκουρόχρωμα δείγματα μπορεί να περιέχουν οργανικά υλικά και νερό.