Η SpaceX έχασε τον έλεγχο τριών από τους εξήντα δορυφόρους Starlink

Συνεχίζονται οι δοκιμές σε τροχιά
30 Ιουνίου 2019 10:39
Η SpaceX έχασε τον έλεγχο τριών από τους εξήντα δορυφόρους Starlink

Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκτόξευσή τους. οι δορυφόροι του δικτύου Starlink φαίνεται να τα πηγαίνουν αρκετά καλά. Όχι τέλεια όμως, αφού όπως ανέφερε η SpaceX, βρίσκεται σε επαφή με 57 από τους 60 δορυφόρους. Η εταιρία δεν επεκτάθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν έχει επαφή με τρεις από αυτούς, ενώ να σημειώσουμε πως θα οδηγήσει επιπλέον δύο δορυφόρους σε τροχιά εισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης για να καταστραφούν, ώστε να δοκιμάσει τη  διαδικασία.

Αναλογικά, αν σκεφτεί κανείς πως θα υπάρχουν 12.000 δορυφόροι Starlink, ένας στους είκοσι να αποτυγχάνουν είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό, οδηγώντας εκατοντάδες δορυφόρους να βρίσκονται σε τροχιά ως διαστημικά σκουπίδια. Ωστόσο η SpaceX έχει δηλώσει πως όλοι οι δορυφόροι της θα βυθίζονται στην ατμόσφαιρα για να καούν, ανεξαρτήτως αν έχει τον έλεγχό τους.

Χάρη στο σχεδιασμό τους και τη χαμηλή τροχιακή θέση τους, και οι πέντε δορυφόροι που βγήκαν εκτός τροχιάς θα καταστραφούν μόλις μπουν στην ατμόσφαιρα της Γης, υποστηρίζοντας τη δέσμευση της SpaceX για ένα καθαρό περιβάλλον στο διάστημα. – Δήλωση της εταιρίας