Η SpaceX πιάνει για πρώτη φορά τον κώνο του πυραύλου με δίχτυ

Χάνει όμως τον κεντρικό πύραυλο του Falcon Heavy
26 Ιουνίου 2019 09:39
Η SpaceX πιάνει για πρώτη φορά τον κώνο του πυραύλου με δίχτυ

Η τρίτη εκτόξευση του τεράστιου Falcon Heavy της SpaceX και η πρώτη νυχτερινή του είναι γεγονός και η αποστολή κύλησε ως επί το πλείστον ομαλά, με τον πύραυλο να φέρνει σε τροχιά όλους τους δορυφόρους που μετέφερε. Το ενδιαφέρον κομμάτι όμως της αποστολής φαίνεται πως ήταν η ανάκτηση των πυραύλων.

Καταρχάς, οι δύο πλαϊνοί πύραυλοι κατάφεραν να προσγειωθούν και πάλι ταυτόχρονα στο Cape Canaveral, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία εξωφύλλου. Η μεγάλη επιτυχία όμως ήταν η μύτη του πυραύλου, ο κώνος δηλαδή που βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του και περιέχει το φορτίο, ανοίγει στα δύο και οι δορυφόροι απελευθερώνονται σε τροχιά. Η SpaceX προσπαθεί εδώ και ενάμιση χρόνο να περισώσει τον κώνο αξίας $6 εκατομμυρίων για να τον επαναχρησιμοποιήσει, χωρίς επιτυχία.

Χτες όμως, το πλοίο που ονομάζει Mr. Steven και είναι εξοπλισμένο με ένα τεράστιο δίχτυ, κατάφερε να πιάσει το ένα μισό του κώνου. Το άλλο μισό προσγειώθηκε κοντά σε νερό, αλλά αφού δεν το ακούμπησε, η SpaceX θα αξιολογήσει τί ζημιά έχει πάθει και αν μπορεί να το επαναχρησιμοποιήσει.

Την ίδια επιτυχία δεν είχε όμως ο κεντρικός πύραυλος του Falcon Heavy, ο οποίος έχασε για λίγα μέτρα την εξέδρα προσγείωσης του “Of Course I Still Love You” drone πλοίου και βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό σε μία μπάλα φωτιάς από την έκρηξη. Να σημειώσουμε πως η SpaceX δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακτήσει τον κεντρικό πύραυλο του Falcon Heavy μέχρι τώρα σε καμία από τις τρεις αποστολές του.

Το ηθικό παραμένει υψηλό ωστόσο στην SpaceX, αφού και ο ίδιος ο Musk είχε δηλώσει πριν την αποστολή πως αυτή θα είναι “η πιο δύσκολη εκτόξευση που έχουμε επιχειρήσει”. Ο Falcon Heavy μετέφερε 24 δορυφόρους και τους απελευθέρωσε σε τέσσερις διαφορετικές τροχιές, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο.