Bill Gates: Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που έχασα από το Android

Η εξομολόγηση του ισχυρού άντρα της Microsoft
25 Ιουνίου 2019 11:07
Bill Gates: Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που έχασα από το Android

Σε μία συνέντευξή του στο Village Global, ο Bill Gates ανέτρεξε στα χρόνια που ήταν ο ηγέτης της Microsoft και σε έναν ειλικρινή απολογισμό δήλωσε πως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν πως έχασε από το Android.

Πριν μια δεκαετία σχεδόν, η Microsoft ως κύρια δύναμη software στα desktops, προσπάθησε να γίνει ο τρίτος μεγάλος παίκτης στα mobile λογισμικά δίπλα στο Android και το iOS. Τα Windows Mobile αρχικά, ήταν επικεντρωμένα σε πληκτρολόγιο και stylus, ενώ το 2010 ήρθαν τα Windows Phone 7 με πλήρη υποστήριξη των touch οθονών. Οποιαδήποτε αναβάθμιση δεν ήταν αρκετή για να πιάσουν τα Windows Phone τον παλμό του χρήστη και λόγω και της άκρως ελλιπούς υποστήριξης από δημοφιλείς εφαρμογές παρέπαιαν στη λήθη μέχρις ότου η Microsoft διέκοψε οριστικά την υποστήριξή τους το 2017.

Στον κόσμο του software, ειδικά στις πλατφόρμες, ο νικητής τα παίρνει όλα. Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ποτέ ήταν η κακή διαχείριση που κατέληξε με τη Microsoft να μην είναι αυτό που είναι το Android. Δηλαδή το Android ως η στάνταρ πλατφόρμα τηλεφώνων εκτός της Apple. Ήταν εύκολο για τη Microsoft να νικήσει. Πραγματικά ο νικητής τα παίρνει όλα. Αν είσαι εκεί με τις μισές εφαρμογές, είσαι καταδικασμένος. Υπάρχει χώρος μόνο για ένα μη-Apple λειτουργικό σύστημα και τι αξίζει; $400 δισεκατομμύρια που θα μεταφέρονταν από την εταιρία G στην εταιρία M.

Η δήλωση Gates προκαλεί έκπληξη, μιας και η κοινή πεποίθηση για τη χαμένη ευκαιρία της Microsoft στα mobile είναι πως το λάθος ήταν του Steve Ballmer, ο οποίος θεωρούσε πως το iPhone θα αποτύχει παταγωδώς.

Να θυμίσουμε πως η Google αγόρασε το Android το 2005 έναντι $50 εκατομμυρίων και ο τότε CEO, Eric Schmidt, είχε παραδεχτεί το 2012 πως στόχος της εταιρίας του ήταν να προλάβει τη Microsoft στις πρώτες της Windows Mobile προσπάθειες.