Μία τεράστια μεταλλική μάζα βρέθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Δεν την είχαμε εντοπίσει μέχρι σήμερα
12 Ιουνίου 2019 09:46
Μία τεράστια μεταλλική μάζα βρέθηκε στο Νότιο Πόλο της Σελήνης

Μια νέα έρευνα στον κρατήρα Aitken του Νότιου Πόλου της Σελήνης αποκάλυψε κάτι που δεν είχαμε προσέξει στο παρελθόν. Καλύπτοντας μία έκταση πέντε φορές μεγαλύτερης της Χαβάης, ένα μη αναγνωρισμένο ακόμα μεταλλικό υλικό βρίσκεται στο υπέδαφος. Η “ανωμαλία” – όπως το χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες – βρίσκεται κάτω από το μεγαλύτερο κρατήρα της Σελήνης και έναν από τους μεγαλύτερους σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Η μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία κάνει λόγο για μέταλλο το οποίο μεταφέρθηκε εκεί από παλαιότερη πρόσκρουση αστεροειδή πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Το μέταλλο ανακαλύφθηκε σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων, από την αποστολή Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) της NASA που σκοπό έχει να ερευνήσει το υπέδαφος της Σελήνης και τη θερμική της ιστορία.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν το υλικό από το οποίο αποτελείται αυτή η μάζα. Πιθανές πηγές είναι οξείδια από το τελευταίο στάδιο στερεοποίησης μάγματος από όταν η επιφάνεια της Σελήνης ήταν ένας υγρός ωκεανός μάγματος ή μπορεί να προέρχεται από ένα μεταλλικό αστεροειδή με πυρήνα σιδήρου-νικελίου, ο οποίος συγκρούστηκε με τη Σελήνη τόσο σφοδρά που μέρος του μετάλλου ενσωματώθηκε στο μανδύα της Σελήνης.

Tags: