Τα Loon αερόστατα της Alphabet χρησιμοποιήθηκαν μετά από σεισμό στο Περού

Πρόσφεραν άμεση αποκατάσταση των επικοινωνιών
30 Μαΐου 2019 09:25
Τα Loon αερόστατα της Alphabet χρησιμοποιήθηκαν μετά από σεισμό στο Περού

Αμέσως μετά από φυσικές καταστροφές ίσως το πιο κρίσιμο βήμα είναι η αποκατάσταση των επικοινωνιών, ώστε να προσφέρεται έγκυρη ενημέρωση, να κατευθύνεται το προσωπικό ανάγκης κλπ. Οι υποδομές όμως στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν είναι κατασκευασμένες ώστε να αντέξουν μία ευρύτερη καταστροφή. Έτσι, εταιρίες όπως η Alphabet, το Facebook και η SpaceX, αναζητούν λύσεις για να προσφέρουν internet σε κάθε γωνιά της Γης.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τη χρήση τέτοιων μέσων έρχεται από την Alphabet, στον πρόσφατο σεισμό του Περού την Κυριακή, ισχύος 8 Ρίχτερ που άφησε έναν νεκρό και 11 τραυματίες. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, μεταξύ των οποίων ήταν και οι υποδομές επικοινωνιών της χώρας. Μετά από αίτηση της κυβέρνησης του Περού και του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας της χώρας, η Alphabet έστειλε τα Loon αερόστατά της μέσα σε 48 ώρες, προσφέροντας LTE δίκτυο και αποκαθιστώντας τις επικοινωνίες άμεσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Loon έχουν ανταποκριθεί στο Περού καθώς το 2017 πρόσφεραν και πάλι τις υπηρεσίες τους μετά από εκτεταμένες πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την ίδια χρονιά είχαν βοηθήσει και στην αποκατάσταση των επικοινωνιών στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το χτύπημα του τυφώνα Maria. Ωστόσο αυτή τη φορά, τη διαφορά έκανε η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η Alphabet, ρίχνοντας το χρόνο ανάπτυξης των Loon από εβδομάδες σε μόλις 48 ώρες.

Καθώς το Loon εξελίσσεται, καταλαβαίνουμε καλύτερα την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε σενάρια καταστροφών. Η ανταπόκριση είναι μάλλον ένας ανακριβής τρόπος να βλέπουμε τις μοναδικές ικανότητές μας. Η ετοιμότητα είναι ένας πιο ακριβής τρόπος για να τις καταλάβουμε. Χρειάζεται σχεδιασμός και ετοιμασίες για να κάνουμε το internet δίκτυο αερόστατων να λειτουργήσει. Πριν ξεκινήσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες, πρέπει να εγκαταστήσουμε υποδομές εδάφους, να συνεργαστούμε με έναν πάροχο κινητής τηλεφωνίας, να εξασφαλίσουμε εγκρίσεις ασφάλειας επικοινωνιών και πτήσεων και φυσικά να στείλουμε τα αερόστατα στην επιθυμητή θέση. Ωστόσο με το Loon ήδη ενεργό σε μία χώρα, όπως στο Περού σε αυτήν την περίπτωση, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε μία φυσική καταστροφή μπορεί να μετρηθεί σε ώρες αντί για μέρες ή εβδομάδες.