Αποκρυπτογραφήθηκε η αρχαιότερη πρόταση στο πρώτο αλφάβητο του κόσμου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε μία αρχαία επιγραφή
10 Νοεμβρίου 2022 10:31
Αποκρυπτογραφήθηκε η αρχαιότερη πρόταση στο πρώτο αλφάβητο του κόσμου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία επιγραφή σε μία αρχαία χτένα από ελεφαντόδοντο, είναι η αρχαιότερη πρόταση που έχουμε ανακαλύψει από το πρώτο αλφάβητο του κόσμου. Η χτένα ανακαλύφθηκε πριν αρκετά χρόνια στο Tel Lachish, μία αρχαία πόλη της Χαναάν, του σημερινού Ισραήλ, αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές πρόσεξαν πως είχε χαραγμένα πάνω της 17 μικροσκοπικά γράμματα.

Τα δυσδιάκριτα σημάδια σχηματίζουν επτά διαφορετικές λέξεις, που μεταφράζονται σε “είθε αυτός ο χαυλιόδοντας να απομακρύνει την ψείρα από τα μαλλιά και τα γένια”. Το κείμενο γράφτηκε περίπου το 1700 π.Χ. και είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη πρόταση που έχουν βρει οι αρχαιολόγοι στη διάλεκτο των Χαναανιτών. Η διάλεκτος βασίζεται στο Φοινικικό αλφάβητο, το οποίο είναι το πρώτο της ανθρωπότητας.

Να ξεκαθαρίσουμε πως τα εικονογράμματα που σχηματίζουν τη βάση της Κινεζικής γλώσσας, χρονολογούνται πριν 5.000 χρόνια, ωστόσο τα σύμβολα των χαρακτήρων δε συμβάλουν σε μία φωνητική βάση των λέξεων.

Αυτή είναι η πρώτη πρόταση που έχει βρεθεί ποτέ στη Χαναανιτική γλώσσα στο Ισραήλ. Υπάρχουν Χαναανίτες στη Συρία αλλά γράφουν με διαφορετική γραφή, όχι με το αλφάβητο που χρησιμοποιούν σήμερα. Η επιγραφή της χτένας είναι απόδειξη για τη χρήση αλφαβήτου στις καθημερινές δραστηριότητες 3.700 χρόνια πριν. Είναι ένα σημείο σταθμός στην ιστορία της ικανότητας των ανθρώπων να γράφουν.

Η χτένα είναι αρκετά μικρή, μόλις 3.66 εκατοστά σε μήκος και 2.51 εκατοστά σε πλάτος. Η ρηχή επιγραφή στο σώμα της είναι ακόμα μικρότερη. Μερικά γράμματα δεν είναι μεγαλύτερα από ένα χιλιοστό. Άλλα έχουν φθαρεί με το χρόνο και δεν είναι αναγνώσιμα, με το νόημα να βγαίνει χάρη στα διπλανά, πιο καλοδιατηρημένα γράμματα.

Στη μία πλευρά η χτένα περιέχει ότι έχει απομείνει από έξι μεγάλα δόντια, μάλλον για το βούρτσισμα των μαλλιών, ενώ η άλλη πλευρά έχει 14 λεπτότερα δόντια, προφανώς για την αφαίρεση των ψειρών και των αυγών τους. Μάλιστα σε ένα από αυτά τα δόντια βρέθηκε μία προνύμφη μίας ψείρας.