Starlink: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το παγκόσμιο internet της SpaceX;

Επιτυχημένη η εκτόξευση των πρώτων 60 δορυφόρων
24 Μαΐου 2019 10:42
Starlink: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το παγκόσμιο internet της SpaceX;

Σήμερα τα ξημερώματα η ο Falcon 9 πύραυλος της SpaceX έφερε με επιτυχία σε τροχιά τους πρώτους 60 δορυφόρους του παγκόσμιου internet δικτύου Starlink. Η σημερινή αποστολή αποτελεί και ρεκόρ για την SpaceX, αφού μετέφερε στο διάστημα περισσότερους δορυφόρους με μία εκτόξευση από οποιαδήποτε άλλη φορά.

 

Τι ακριβώς είναι όμως το Starlink και πώς θα λειτουργεί; Ο Elon Musk μας έδωσε τις προάλλες μια ματιά στο εσωτερικό του Falcon 9, εκεί που είχαν στοιβαχτεί οι 60 δορυφόροι Starlink.

 

Ο ορθογώνιος σχεδιασμός τους δεν είναι τυχαίος καθώς πρέπει να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε μία εκτόξευση. Κάθε δορυφόρος διαθέτει κεραίες υψηλών ταχυτήτων και ένα μόνο επεκτεινόμενο ηλιακό πάνελ. Η απόφαση για ένα πάνελ αντί για δύο όπως παραδοσιακά συμβαίνει στους δορυφόρους, είναι για να μειωθούν οι πιθανότητες βλάβης στα μηχανικά συστήματα.

 

Κάθε δορυφόρος ζυγίζει 227 κιλά. Διαθέτουν προωθητήρες Hall που χρησιμοποιούν κρυπτό, ένα ευγενές αέριο, για να ρυθμίζουν τη θέση τους και να παραμένουν στο ύψος τροχιάς που πρέπει, δηλαδή στα 550 χιλιόμετρα. Διαθέτουν επίσης το Startracker της SpaceX, ένα σύστημα πλοήγησης που επιτρέπει στην εταιρία να γνωρίζει την ακριβή θέση τους κάθε στιγμή.

 

Ένα πρόβλημα για ένα τόσο εκτενές δίκτυο δορυφόρων είναι ο αριθμός διαστημικών σκουπιδιών που μπορεί να συγκρουστούν με αυτούς. Οι Starlink δορυφόροι έχουν σύστημα εντοπισμού εισερχομένων αντικειμένων και μπορούν να τα αποφύγουν αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη δράσης από την ομάδα εδάφους. Είναι επίσης σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν χρειαστεί να αποσυρθούν ή σε περίπτωση ατυχήματος, το 95% του κάθε δορυφόρου θα καεί στην ατμόσφαιρα. Η SpaceX σκοπεύει να φτάσει το 100% στις μελλοντικές εκδόσεις των Starlink δορυφόρων.

 

Οι 60 αυτοί δορυφόροι θα είναι η αρχή της δημιουργίας του παγκόσμιου internet Starlink, το οποίο μέχρι τα μέσα του 2020 θα αποτελείται από 12.000 δορυφόρους, προσφέροντας internet υψηλών ταχυτήτων σε κάθε μεριά του κόσμου.