Μετά την Huawei οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τα κινεζικά drones

Ανησυχίες πως τα drones στέλνουν δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση
21 Μαΐου 2019 10:03
Μετά την Huawei οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τα κινεζικά drones

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εντείνεται και μετά την Huawei σειρά φαίνεται πως έχουν οι κινεζικές εταιρίες drone. Όπως αναφέρει το CNN, το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS), προειδοποιεί πως τα κινεζικά drones μπορεί να στέλνουν δεδομένα πτήσεων στους κατασκευαστές τους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να τα μοιράζονται με τρίτους, όπως η κινεζική κυβέρνηση. Και ενώ δεν κατονομάζει κάποια εταιρία, το 80% των drones στις ΗΠΑ είναι κατασκευής DJI.

Αυτές οι ανησυχίες ισχύουν στον ίδιο βαθμό και για ορισμένες κινεζικής κατασκευής (μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών)- συνδεδεμένες συσκευές ικανές να συλλέξουν και να μεταδώσουν πιθανώς αποκαλυπτικά δεδομένα σχετικά με τις δράσεις τους και τους ανθρώπους ή τους οργανισμούς που τα χειρίζονται, καθώς η Κίνα επιβάλλει ασυνήθιστα αυστηρές υποχρεώσεις στους πολίτες της για την υποστήριξη δραστηριοτήτων εθνικών πληροφοριών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το DHS προειδοποιεί για κινεζικά drones. Το 2017 έκανε και πάλι λόγο για κίνδυνο ασφαλείας και τότε είχε κατονομάσει και την DJI συγκεκριμένα. Με την Huawei να μπαίνει όμως στη μαύρη λίστα, είναι άξιο απορίας αν θα ακολουθήσουν και άλλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες.