Ο LED φωτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα μάτια μας

Λάμπες και smartphones στο επίκεντρο νέας έρευνας
19 Μαΐου 2019 12:15
Ο LED φωτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα μάτια μας

Ο LED φωτισμός τείνει να επικρατήσει παντού, τόσο στις λάμπες όσο και στις οθόνες τηλεοράσεων και smartphones. Τα οφέλη της κατανάλωσης ενέργειας είναι μεγάλα. Στις λάμπες καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτές της πυρακτώσεως, ενώ η μειωμένη κατανάλωση στις οθόνες μας σημαίνει πως η μπαταρία των τηλεφώνων μας διαρκεί περισσότερο. Φαίνεται όμως πως δεν είναι όλα θετικά, τουλάχιστον για την υγεία μας.

Ο γαλλικός φορέας για την υγιεινή και ασφάλεια εργασίας, τροφίμων και περιβάλλοντος (ANSES), αποκαλύπτει με νέα έρευνά του πως η διαρκής έκθεση σε LED φωτισμό "μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη" στα μάτια μας. Τα LED μπορεί να γίνουν “φωτο-τοξικά”, οδηγώντας σε απώλεια αμφιβληστροειδών κυττάρων και σε μειωμένη οξύτητα της όρασης. Μεγαλύτερες επιπτώσεις μπορεί να έχει η υψηλότερη ένταση του LED φωτισμού, καθώς και η χρόνια έκθεση σε χαμηλότερης έντασης πηγές.

Η έκθεση στον LED φωτισμό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του αμφιβληστροειδούς ιστού, συμβάλλοντας στη μείωση της οπτικής οξύτητας και ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Στην 400 σελίδων αναφορά, η ANSES καλεί τους κατασκευαστές να μειώσουν τη φωτεινότητα των LED πηγών, όχι τόσο στις οθόνες όσο στις λάμπες και κυρίως αυτές των αυτοκινήτων. Σπεύδει να ξεκαθαρίσει επίσης πως οι LED οθόνες σε τηλέφωνα, tablets και laptops δεν αποτελούν κίνδυνο λόγω της χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες πηγές. Υπενθυμίζει ωστόσο πως ακόμα και αυτές, σε σκοτεινό περιβάλλον μπορεί να διαταράξουν τους βιολογικούς μας ρυθμούς και τους κύκλους ύπνου. Τέλος, η ANSES αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα ορισμένων “anti-blue light” φίλτρων που βρίσκουμε στα γυαλιά οράσεως.

Tags: