Το Chang'E-4 της Κίνας βρίσκει μυστηριώδη πετρώματα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Που μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της προέλευσής της
19 Μαΐου 2019 10:36
Το Chang'E-4 της Κίνας βρίσκει μυστηριώδη πετρώματα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Το lander της Κίνας, Chang’E-4 είναι το πρώτο και το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που προσεληνώθηκε στην άλλη πλευρά της Σελήνης, αυτή που ονομάζουμε "σκοτεινή" επειδή μένει πάντα κρυμμένη από τη Γη. Τώρα τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά, καθώς αρχίζουμε σιγά-σιγά να αποκαλύπτουμε τα μυστικά της επιφάνειάς της. Τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν στο Nature.

Το rover Yutu-2 του lander, ανέλυσε τα πετρώματα στο εσωτερικό του κρατήρα Von Karman και εντόπισε επίπεδα πλούσια σε δύο τύπους πετρωμάτων τα οποία δεν είναι κοινά στη σεληνιακή επιφάνεια. Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτά τα πετρώματα ήρθαν στην επιφάνεια από τα ανώτερα στρώματα του μανδύα της Σελήνης. Αυτό είναι σημαντικό για την αποκάλυψη της προέλευσης και της ιστορίας της Σελήνης, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν πως στην αρχή της ύπαρξης του φεγγαριού, η επιφάνειά του ήταν καλυμμένη με έναν ωκεανό μάγματος. Με το χρόνο ψύχθηκε και έγινε στερεός, με τα πιο πυκνά υλικά να παραμένουν στο βυθό και τα λιγότερο πυκνά να επιπλέουν στην επιφάνεια.

Αυτά που ξέρουμε έως τώρα για τη Σελήνη είναι συνήθως εξαιτίας των πετρωμάτων που έφεραν πίσω οι αποστολές Apollo. Αν και πολύτιμα, αυτά τα πετρώματα λένε μόνο ένα μέρος της ιστορίας καθώς αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της επιφάνειας της Σελήνης και δείγματα από το μανδύα είναι αυτό που επιζητούν όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με το φεγγάρι εδώ και δεκαετίες.