Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που απαντά άμεσα σε κυβερνοεπίθεση με βομβαρδισμό

Οι τακτικές εμπλοκής αλλάζουν
07 Μαΐου 2019 09:30
Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που απαντά άμεσα σε κυβερνοεπίθεση με βομβαρδισμό

Οι κυβερνοεπιθέσεις μεταξύ χωρών έως τώρα έμεναν στο ψηφιακό πεδίο μάχης, αλλά το status quo έρχεται να αλλάξει το Ισραήλ, αφού έγινε η πρώτη χώρα που απάντησε άμεσα σε επίθεση hacking με πραγματική στρατιωτική επιχείρηση. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, πλήττοντας το κτίριο όπου βρισκόταν οι πράκτορες ψηφιακού πολέμου της Χαμάς. Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια hacking της Χαμάς και ενώ οι λεπτομέρειες του hack δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ισραηλινές δυνάμεις τόνισαν πως ήταν “ένα βήμα μπροστά τους καθόλη τη διάρκεια”. Το Ισραήλ μετά το χτύπημα, πιστεύει πως η Χαμάς δεν έχει πλέον δυνατότητες ψηφιακών επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα απαντά σε κυβερνοεπίθεση με φυσικά μέσα. Οι ΗΠΑ το έκαναν πρώτοι το 2015 όταν ένα drone σκότωσε τον Junaid Hussain, Βρετανό πολίτη που θεωρήθηκε επικεφαλής των hackers του ISIL. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μία χώρα αντιδρά με άμεση στρατιωτική δύναμη σε κυβερνοεπίθεση κατά τη διάρκεια ενεργούς σύρραξης σε πραγματικό χρόνο και όχι περιμένοντας μήνες για να σχεδιάσει μια επιχείρηση.

Η μεταφορά του πεδίου της μάχης από τον ψηφιακό κόσμο στον πραγματικό αλλάζει τις ισορροπίες και εγείρει ερωτήματα για την αξία αυτής της τακτικής, αφού σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως κλιμάκωση της κατάστασης που θα προκαλέσει περισσότερη βία. Αξίζει να σημειώσουμε όμως πως εδώ και τρία χρόνια, το NATO έχει ανακυρήξει τον κυβερνοχώρο ως επίσημο πεδίο μάχης, δίπλα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.