Στα χωριά της Αφρικής χρησιμοποιούν smartphones για εξετάσεις υπερήχων 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των γιατρών

Στα χωριά της Αφρικής χρησιμοποιούν smartphones για εξετάσεις υπερήχων

Στο δυτικό κόσμο πολλές φορές παίρνουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό ως δεδομένη. Ωστόσο σε πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη και σε υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής, η πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό είναι πραγματικά αδύνατη, με αποτέλεσμα ανθρώπινες ζωές να χάνονται άδικα συνήθως από κάτι που θα είχε αντιμετωπιστεί άμεσα στο δυτικό κόσμο. Η ανάγκη όμως φαίνεται πως γεννά την καινοτομία.

Σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ των New York Times αποκαλύπτεται ο αγώνας των γιατρών στην Ουγκάντα, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον τα smartphones τους ως εξοπλισμό υπερήχων για να εξετάσουν ασθενείς στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Μία θαυματουργή συσκευή ονόματι Butterfly iQ, είναι ουσιαστικά ένα μηχάνημα υπερήχων το οποίο έχει σμικρυνθεί αρκετά ώστε να χωρά σε μία τσέπη και συνδέεται με το κινητό. Έτσι, ο γιατρός καταγράφει τις εικόνες των υπερήχων, οι οποίες στέλνονται σε ειδικούς στο Τορόντο του Καναδά για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση των γιατρών στην Ουγκάντα.

Αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μου για τη δημιουργία του. Τα δύο τρίτα του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε απεικόνιση. Όταν βάζεις κάτι σε ένα chip, η τιμή πέφτει και το εκδημοκρατίζεις. – Jonathan Rothberg, ιδρυτής Butterfly

0 comment(s)