Η NASA συγκρίνει δίδυμους για να καταλάβει τί συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα στο διάστημα

Και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος
13 Απριλίου 2019 09:00
Η NASA συγκρίνει δίδυμους για να καταλάβει τί συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα στο διάστημα

Ο Scott Kelly είναι ο αστροναύτης της NASA που παρέμεινε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περισσότερο από κάθε άλλον, για 340 συνεχόμενες μέρες. Ταυτόχρονα στη Γη, ο δίδυμος αδερφός του ο οποίος είναι επίσης αστροναύτης, ο Mark Kelly, ήταν υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση. Σκοπός η διαπίστωση των αλλαγών που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα κατά την παραμονή του στο διάστημα. Τώρα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη λεπτομερή μελέτη.

Αυτό που απέδειξε η μελέτη είναι η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος, καθώς αμέσως μετά την επιστροφή του Scott Kelly στη Γη, το σώμα του άρχισε να επανέρχεται στο κανονικό. Αυτό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες ήταν πως τα τελομερή του Kelly στο διάστημα ήταν μακρύτερα από αυτά του αδερφού του, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το λόγο και πλέον η επιμήκυνση των τελομερών ερευνάται ως τρόπος επιβράδυνσης της γήρανσης και ως αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα τελομερή του Kelly άρχισαν να συρρικνώνονται με το που γύρισε στη Γη και μάλιστα έγιναν μικρότερα από το μέγεθος που είχαν πριν την αποστολή. Άλλες επιπτώσεις ήταν ο Kelly να μπορεί να βλέπει πιο μακριά καθώς η ίριδά του μεγάλωσε. Επιπλέον άλλαξε το μικροβιακό φορτίο των εντέρων του και υπέστη και αρκετές ψυχολογικές αλλαγές. Όλα επανήλθαν στο κανονικό μόλις γύρισε στη Γη, ωστόσο κάποια ζημιά στο DNA και κάποιες ενεργοποιήσεις T κυττάρων παρέμειναν. Η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική για να καταλάβουμε πώς μπορεί να προσαρμοστεί και να επανέλθει το ανθρώπινο σώμα μετά από μεγάλη χρονική παραμονή στο διάστημα.

Η “Μελέτη των Διδύμων” επέδειξε σε μοριακό επίπεδο την ανθεκτικότητα και την αντοχή του ανθρώπινου σώματος σε περιβάλλον διαστημικής πτήσης. – Jenn Fogarty, επικεφαλής ερευνητής του Human Research Program της NASA