Η Ελλάδα θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα

Ιστορική συμφωνία NASA – ΕΛΔΟ
09 Απριλίου 2019 09:12
Η Ελλάδα θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα

Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της NASA το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2022 και προβλέπει την κατασκευή ελληνικού ρομποτικού οχήματος για την αποστολή του στη Σελήνη. Στα πλαίσια λοιπόν του “Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON”, NASA και ΕΛΔΟ υπέγραψαν Δήλωση Συνεργασίας, ενώ η ελληνική αποστολή θα ονομάζεται “Hellas to the Moon”. Όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από την εξερευνητική αποστολή θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα είναι στη διάθεση των ελληνικών πανεπιστημίων.

Πρόκειται για τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα που θα κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες. Η Ελλάδα γίνεται μέλος του γκρουπ των ελαχίστων χωρών που έχουν κατεβάσει δικό τους όχημα στη Σελήνη. Το όχημα αυτό θα παραμείνει για μερικές μέρες στη Σελήνη όπου θα μαζέψει δεδομένα, τα οποία θα είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι προγραμματισμένες εκτοξεύσεις είναι το 2021 και 2022. – Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία ως Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ μαζί με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridestine, δήλωσε:

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μετά από 9 μήνες σκληρής εργασίας, η χώρα τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στο χώρο του Διαστήματος, διασφαλίζοντας οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία αλλά κυρίως τους νέους μας. Προτρέπουμε τους νέους να συμπορευθούν με τις προσπάθειές μας και να εργασθούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση ενός οράματος που θέλει την Ελλάδα να φθάνει και στο έδαφος της Σελήνης, αποδεικνύοντας την υπεραξία των επιστημόνων της.

Ο Jim Bridestine δήλωσε με τη σειρά του:

Η NASA πάει στο φεγγάρι και θα μείνει. Είναι μοναδικό ότι πάμε στη Σελήνη με μια παγκόσμια συμμαχία. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο ΕΛΔΟ που έκλεισε τον πρώτο χρόνο ζωής του, θα πάει μαζί μας στο φεγγάρι.

Συνολικά κατατέθηκαν 14 προτάσεις από τα ελληνικά πανεπιστήμια και αφορούν την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

Tags: