Το DESI ανοίγει τα μάτια του στο σύμπαν για πρώτη φορά

Το μεγαλύτερο project 3D χαρτογράφησης του σύμπαντος
06 Απριλίου 2019 09:30
Το DESI ανοίγει τα μάτια του στο σύμπαν για πρώτη φορά

Για χρόνια πάνω από 70 διεθνείς οργανισμοί και πανεπιστήμια εργάζονται για την κατασκευή του Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), ένα πολυτιμότατο εργαλείο το οποίο θα μας επιτρέψει να χαρτογραφήσουμε το σύμπαν και ίσως να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της σκοτεινής ενέργειας. Το DESI δέχτηκε το “πρώτο φως” όταν οι φακοί ακριβείας του πήραν την πρώτη εικόνα από το γαλαξία Whirlpool, 23 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Το DESI διαθέτει έξι φακούς με το μεγαλύτερο να έχει διάμετρο 1.1 μέτρων. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για έξι εβδομάδες πριν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Τότε, το DESI θα μετρήσει το φως από δεκάδες εκατομμύρια γαλαξίες που φτάνουν πίσω στο χρόνο έως και 12 δισεκατομμύρια χρόνια. Θα επιτρέψει τη 3D καταγραφή του σύμπαντος με τέτοια ακρίβεια που δεν είχαμε ποτέ, ενώ θα μπορέσει να μετρήσει και το ρυθμό επέκτασής του.

Με αυτούς τους υπολογισμούς οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν να αποκτήσουν πληροφορίες για τη σκοτεινή ενέργεια η οποία αποτελεί το 68% του σύμπαντος και θεωρείται πως είναι η αιτία της επιταχυνόμενης επέκτασης τους σύμπαντος.

Tags: