Κατεψυγμένο σπέρμα 50 ετών χρησιμοποιήθηκε για αναπαραγωγή ζώων

Γεννήθηκαν υγιέστατα αρνάκια μέσα από το πείραμα
19 Μαρτίου 2019 11:54
Κατεψυγμένο σπέρμα 50 ετών χρησιμοποιήθηκε για αναπαραγωγή ζώων

Αυστραλιανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν επιτυχώς ένα πείραμα στο οποίο σπέρμα που καταψύχθηκε πριν απο 50 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την αναπαραγωγή δεκάδων προβάτων. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, πρόκειται για το μεγαλύτερης ηλικίας σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την αναπαραγωγή απογόνων, ενώ οι πιθανότητες σύλληψης ήταν συγκρίσιμες με καταψυγμένο σπέρμα 12 μηνών.  

Ο αρχικός δωρητής σπέρματος ήταν ένα πρόβατο, ο Sir Freddie της οικογένειας των Walker, η οποία εκτρέφει πάνω από 8.000 πρόβατα στην Αυστραλία. Την ιδέα αυτή είχε ο κτηνίατρος Steven Salamon, που το 1968 κατέψυξε με τη χρήση υγρού αζώτου αρκετές παλέτες με σπέρμα πρόβατου τύπου Merino, με σκοπό να δοκιμάσει την βιωσιμότητα του σε βάθος χρόνου. 

Αυτό το πείραμα απέδειξε πως το σπέρμα μπορεί να παραμείνει παγωμένο για τουλάχιστον 50 χρόνια και να παραμείνει ακέραιο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Simon de Graaf: 

Ό,τι ισχύει για τα πρόβατα, ισχύει και για τους ανθρώπους.

Τα νέα υγιέστατα αρνάκια που γεννήθηκαν χάρη στο 50 ετών σπέρμα του Sir Freddie αποτελούν θησαυρό πληροφοριών για τους γενετιστές, καθώς θα μπορέσουν να αναλύσουν πώς η διαδικασία της τεχνητής επιλογής μεταλλάσσει το DNA των ζωντανών. Ωστόσο, μέχρι να σιγουρευτούν πλήρως πως το ανθρώπινο σπέρμα δεν θα συμπεριφερθεί διαφορετικά σε παρόμοιες συνθήκες, οι επιστήμονες θα πρέπει να παρακολυθούν την εξέλιξη των εν λόγω αρνιών. 

Tags: