Ιταλία: €500 πρόστιμο στους γονείς που στέλνουν μη εμβολιασμένα παιδιά στο σχολείο

Υποχρεωτικοί 10 εμβολιασμοί
13 Μαρτίου 2019 09:57
Ιταλία: €500 πρόστιμο στους γονείς που στέλνουν μη εμβολιασμένα παιδιά στο σχολείο

Ο νέος νόμος της Ιταλίας απαιτεί από τα παιδιά που πάνε στο σχολείο να έχουν δεχθεί 10 υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αν οι γονείς στείλουν τα μη εμβολιασμένα παιδιά τους στο σχολείο, κινδυνεύουν με πρόστιμα έως €500. Η απόφαση έρχεται μετά από μία έξαρση στις περιπτώσεις ιλαράς.

Η συμμετοχή στο σχολείο είναι υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών και δεν μπορεί να τους αρνηθεί η πρόσβαση αν δεν είναι εμβολιασμένα, με την ευθύνη να μεταφέρεται στους γονείς μέσω προστίμων. Τα παιδιά όμως κάτω των 6 ετών απαγορεύεται να συμμετέχουν σε νηπιαγωγείο και παιδικούς σταθμούς αν δεν είναι εμβολιασμένα.

Σύμφωνα με το BBC η καταληκτική ημερομηνία με την οποία οι γονείς έπρεπε να έχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ήταν η 10η Μαρτίου, αλλά πήρε παράταση μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Η Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Giulia Grillo, δήλωσε:

Τώρα όλοι είχαν χρόνο να κάνουν τα εμβόλια. Χωρίς εμβόλιο δεν έχει σχολείο.

Μόνο στην Μπολόνια, οι γονείς 300 παιδιών έχουν δεχτεί επιστολές ενημέρωσης πως τα παιδιά τους δε θα γίνουν δεκτά στα σχολεία, ενώ υπολογίζεται πως 5.000 παιδιά δεν έχουν ενημερωμένο το ιστορικό εμβολιασμών. Να σημειώσουμε πως στην Ιταλία το ποσοστό εμβολιασμών έχει δει τεράστια πτώση, με τους εμβολιασμένους να αποτελούν μόνο το 80% του πληθυσμού, ενώ ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το 95%. Σε αυτό το ποσοστό, η εξάπλωση ενός ιού θεωρείται απίθανη, προστατεύοντας αυτούς που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όπως πολύ μικρά μωρά ή άτομα με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα.