Το Hayabusa2 της Ιαπωνίας προσεδαφίζεται σε αστεροειδή και τον πυροβολεί

Συνέλεξε δείγματα που θα επιστρέψει στη Γη
24 Φεβρουαρίου 2019 09:30
Το Hayabusa2 της Ιαπωνίας προσεδαφίζεται σε αστεροειδή και τον πυροβολεί

Το διαστημικό όχημα Hayabusa2 της JAXA προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Ryugu με σκοπό κυριολεκτικά...να τον πυροβολήσει. Μια σφαίρα εκτοξεύτηκε από το όχημα προς την επιφάνεια, με σκοπό να ανασηκώσει χώμα, πέτρες και άλλα συστατικά ώστε να τα συλλέξει. Μετά την περισυλλογή εκτοξεύτηκε και πάλι σε τροχιά  γύρω από τον Ryugu.

Η αποστολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο, αλλά η ομάδα εδάφους ανακάλυψε πως η επιφάνεια του Ryugu είχε πολύ πιο χοντρό χαλίκι από αυτό που πίστευαν και έπρεπε να πραγματοποιήσουν πειράματα στο εργαστήριο για να σιγουρευτούν πως περισυλλογή θα ήταν εφικτή.

Τώρα, σειρά έχει μία πυροδότηση εκρηκτικών στον αστεροειδή αργότερα μέσα στη χρονιά, με σκοπό τη δημιουργία ενός κρατήρα για τη συλλογή περισσότερων δειγμάτων. Το Hayabusa2 αναμένεται να ξεκινήσει για το ταξίδι επιστροφής προς τη Γη το Δεκέμβριο του 2019 και να φτάσει εδώ ένα χρόνο αργότερα. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως τα δείγματα που θα φέρει πίσω θα ρίξουν φως στην ιστορία του πρώιμου Ηλιακού συστήματος, ενώ μπορεί να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα πως αστεροειδείς έφεραν στη Γη οργανική ύλη, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε ζωή.