Η SPHEREx αποστολή της NASA θα εξερευνήσει την προέλευση του σύμπαντος

Εκτοξεύει το τηλεσκόπιο το 2023
15 Φεβρουαρίου 2019 10:16
Η SPHEREx αποστολή της NASA θα εξερευνήσει την προέλευση του σύμπαντος

Η NASA ανακοίνωσε τη νέα αποστολή της η οποία θα βοηθήσει τους αστρονόμους να καταλάβουν πώς εξελίχθηκε το σύμπαν μας και πόσο κοινά είναι τα συστατικά της ζωής στα πλανητικά συστήματα του γαλαξία μας. Το Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer ή SPHEREx για συντομία είναι μία αποστολή διάρκειας δύο ετών που χρηματοδοτείται με $242 εκατομμύρια και θα εκτοξευτεί το 2023.

Στόχος του SPHEREx μόλις βρεθεί σε τροχιά, είναι να παρατηρήσει και να συλλέξει δεδομένα σε ορατό και υπέρυθρο φάσμα από 300 εκατομμύρια γαλαξίες, καθώς και από 100 εκατομμύρια άστρα στο δικό μας Milky Way γαλαξία. Τα 96 διαφορετικά μήκη κύματος που θα χρησιμοποιήσει θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος με ανάλυση πολύ μεγαλύτερη από αυτούς που έχουμε μέχρι τώρα. Το SPHEREx θα αναζητήσει επίσης οργανικά μόρια και νερό μέσα στο γαλαξία μας.

Αυτή η εκπληκτική αποστολή θα είναι ένας θησαυρός μοναδικών επιστημονικών δεδομένων για τους αστρονόμους. Θα μας παραδώσει έναν χωρίς προηγούμενο αστρικό χάρτη που θα περιέχει τα “αποτυπώματα” των πρώτων στιγμών της ιστορίας του σύμπαντος. Και θα έχουμε στοιχεία για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης: Τι έκανε το σύμπαν να επεκταθεί τόσο γρήγορα σε λιγότερο από ένα νανοδευτερόλεπτο μετά το Big Bang; - Thomas Zurbuchen, Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος αποστολών της NASA



Tags: