Η Orbex παρουσιάζει το μεγαλύτερο 3D-printed κινητήρα πυραύλου

Και ετοιμάζεται για εκτοξεύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο
11 Φεβρουαρίου 2019 09:02
Η Orbex παρουσιάζει το μεγαλύτερο 3D-printed κινητήρα πυραύλου

Πέρα από τις γνωστές σε όλους SpaceX και Blue Origin, υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές διαστημικές εταιρίες που συνήθως μεταφέρουν μικρούς δορυφόρους σε τροχιά. Μία από αυτές είναι και η startup του Ηνωμένου Βασιλείου, Orbex. Η Orbex παρουσίασε το δεύτερο τμήμα του Prime πυραύλου της, μέσα στο οποίο κρύβεται ο μεγαλύτερος 3D printed κινητήρας πυραύλου του κόσμου.

Ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για να καταναλώνει βιοπροπάνιο, ενώ κατασκευάστηκε με ένα και μόνο κομμάτι χωρίς κολλήσεις, σε συναεργασία με την SLM Solution. Το σώμα του πυραύλου αποτελείται από ένα συνδυασμό σύνθετου αλουμινίου και ανθρακονήματα, που τον καθιστά 30% ελαφρύτερο από κάθε άλλο διαστημικό όχημα στην κατηγορία του.

Δεδομένων των ακραίων θερμοκρασιών και των διακυμάνσεων της πίεσης κατά τη διαστημική πτήση, αυτό δίνει στον κινητήρα ένα πλεονέκτημε έναντι άλλων κινητήρων πυραύλων οι οποίοι μπορεί να υποστούν ζημιά σχετική με τις κολλήσεις και τις ενώσεις.

Η Orbex σχεδιάζει την πρώτη εκτόξευσή της από τη Σκωτία το 2021, ενώ το 2023 θα πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση για πελάτη, μεταφέροντας 10 νανοδορυφόρους σε τροχιά.