Τα fitness trackers υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίτε

Μη βασίζεστε απόλυτα στις ενδείξεις
02 Φεβρουαρίου 2019 08:30
Τα fitness trackers υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίτε

Τα fitness trackers είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να παρακολουθείτε καθημερινά τη φυσική σας κατάσταση ή την ποιότητα του ύπνου σας, ωστόσο κάποια δεδομένα που προσφέρουν ίσως να μην έχουν την ακρίβεια που νομίζετε. Σύμφωνα με έρευνα του Aberystwyth University, αρκετά fitness trackers δεν εκτιμούν σωστά τις θερμίδες που καίτε με την πλειοψηφία να τις υπερεκτιμά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν πως καίτε έως και 50% περισσότερες θερμίδες από ότι πραγματικά καίτε.

Η υπερεκτίμηση μάλιστα διαφέρει από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Για παράδειγμα το Fitbit Charge 2 κατέγραψε 4% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος, ενώ στο περπάτημα έδειξε 50% περισσότερες.

Επομένως στην περίπτωση που βρίσκεστε σε κάποια αυστηρή δίαιτα, καλό θα ήταν να μη λαμβάνετε ως ευαγγέλιο τις θερμίδες που καταγράφει το fitness tracker σας, αλλά να το χρησιμοποιείτε περισσότερο ως εργαλείο υποκίνησης για άσκηση.

Αν θέλετε να ξέρετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, τότε δεν έχει σημασία ποια συσκευή χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να ερμηνεύετε τα δεδομένα με προσοχή. - Dr. Thatcher, επικεφαλής έρευνας