Η Γερμανία λέει "όχι άλλο κάρβουνο"

Κλείνει όλα τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα
28 Ιανουαρίου 2019 09:35
Η Γερμανία λέει "όχι άλλο κάρβουνο"

Η Γερμανία κάνει άλματα όσον αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μάλιστα το Σάββατο πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση. Θα κλείσει και τα 84 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα σε όλη τη χώρα, καθώς θα στρέψει την προσοχή της στις ανανεώσιμες πηγές. Η βαρύτητα της είδησης ενισχύεται από το γεγονός πως η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο, ενώ οι ενεργειακές της ανάγκες σήμερα καλύπτονται από άνθρακα κατά 40%.

Η αλλαγή φυσικά δε θα γίνει απότομα. Η κολοσσιαία προσπάθεια θα διαρκέσει περίπου μια 20ετία, αλλά μέχρι το 2038 δε θα υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Μάλιστα, προτείνεται η αποδέσμευση $45 δισεκατομμυρίων κρατικής χρηματοδότησης για να βοηθηθούν οι περιοχές που θα χτυπηθούν οικονομικά από το κλείσιμο των εργοστασίων. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί πως θα κλείσει και όλα τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2022.

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την κλιματική πολιτική στη Γερμανία που μπορεί να κάνει τη χώρα τον ηγέτη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για άλλη μια φορά. Είναι επίσης ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο πως η Γερμανία βλέπει σοβαρά την κλιματική αλλαγή: ένα πολύ μεγάλο βιομηχανικό έθνος που βασίζεται τόσο πολύ στον άνθρακα, τον εγκαταλείπει. – Claudia Kemfert, καθηγήτρια οικονομίας της ενέργειας στο DIW του Βερολίνου