Η Κίνα επιβεβαιώνει τη γενετική τροποποίηση των βρεφών

Αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες ο επιστήμονας
23 Ιανουαρίου 2019 07:23
Η Κίνα επιβεβαιώνει τη γενετική τροποποίηση των βρεφών

Η προκαταρκτική έρευνα της κινεζικής κυβέρνησης γύρω από την έρευνα του Κινέζου επιστήμονα He Jiankui, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του πως δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφη του κόσμου, καθώς και την ύπαρξη μιας δεύτερης εγκυμοσύνης με γενετικά τροποποιημένο έμβρυο.

Ο Jiankui ανακοίνωσε στον κόσμο πως χρησιμοποίησε το εργαλείο CRISPR/Cas-9 για να τροποποιήσει δύο έμβρυα για να τα προστατέψει από τον ιό HIV, χωρίς όμως να δημοσιεύσει τη δουλειά του σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Έκτοτε, είχε εξαφανιστεί, ενώ φωτογραφίες αποκάλυψαν πως βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία σταμάτησε οποιαδήποτε έρευνα του ίδιου βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ απολύθηκε και από το Πανεπιστήμιο που εργαζόταν.

Στην ανακοίνωσή τους οι αρχές τονίζουν πως ο Jiankui “παράκουσε τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και πραγματοποίησε την έρευνα με σκοπό το προσωπικό κέρδος και τη φήμη”. Τα δύο κορίτσια που γεννήθηκαν φαινομενικά υγιή, θα βρίσκονται πλέον υπό μόνιμη ιατρική παρακολούθηση. Πλέον αναμένουμε να μάθουμε και ποιες θα είναι οι κατηγορίες έναντι του Jiankui, αφού θα διωχθεί ποινικά. Ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί στους New York Times, η νομική ευθύνη δεν είναι ξεκάθαρη αφού δεν υπάρχουν νόμοι ακόμα για τέτοια περιστατικά και είναι πιθανό ο Jiankui να λάβει κάποια ελαφριά ποινή.