Ανιχνεύθηκαν νέα μυστηριώδη ραδιοκύματα από ένα μακρινό γαλαξία

Με ένα τηλεσκόπιο στον Καναδά
10 Ιανουαρίου 2019 10:12
Ανιχνεύθηκαν νέα μυστηριώδη ραδιοκύματα από ένα μακρινό γαλαξία

Ένα τηλεσκόπιο του Καναδά ανίχνευσε 13 ταχείες ριπές ραδιοκυμάτων, γνωστές και ως FRB (fast radio bursts). Τα επαναλαμβανόμενα σήματα είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο και προκαλεί το ενδιαφέρον των αστρονόμων. Η πηγή του σήματος εντοπίζεται 1.5 δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά μας.

Τέτοιου είδους σήματα έχουν ανιχνευθεί μία ακόμα φορά από διαφορετικό τηλεσκόπιο, ωστόσο αυτό αποδεικνύει πως μπορεί να υπάρξουν και άλλα.

Ανακαλύψαμε ένα δεύτερο επαναλαβανόμενο σήμα και οι ιδιότητές του είναι παρόμοιες με το πρώτο. Αυτό μας λέει πολλά σχετικά με τις ιδιότητες αυτών των σημάτων ως πληθυσμός. – Shriharsh Tendulkar, McGill University

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει συνολικά περίπου στα 60 μονές ριπές ραδιοκυμάτων και δύο επαναλαμβανόμενες. Τα ραδιοκύματα αυτά έχουν προσελκύσει πλήθος θεωριών για την προέλευσή τους. Άλλοι λένε πως πρόκειται για αστέρες νετρονίων με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία που περιστρέφονται ταχύτατα, άλλοι κάνουν λόγο για δύο αστέρες νετρονίων οι οποίοι συγχωνεύονται μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν και οι θεωρίες για προέλευση από εξωγήινη νοημοσύνη.