Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη "σκοτεινή πλευρά" της Σελήνης

Το κινεζικό Chang’e-4 προσεδαφίστηκε
03 Ιανουαρίου 2019 09:53
Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη

Παγκόσμια πρωτιά για την Κίνα η οποία είναι η πρώτη χώρα που προσεδαφίζει lander στη λεγόμενη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης, την πλευρά δηλαδή η οποία μένει πάντα κρυμμένη από τη Γη. Το Chang’e-4 προσεδαφίστηκε επιτυχώς στο λεκανοπέδιο Aitken του Νότιου Πόλου στον κρατήρα Von Karman, ο οποίος είναι ο παλαιότερος και βαθύτερος κρατήρας στην επιφάνεια της σελήνης.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια. Επόμενο βήμα είναι η αποστολή του Chang’e-5 στη Σελήνη το επόμενο έτος και η επιστροφή του στη Γη με δείγματα εδάφους. Η ανεξερεύνητη έως τώρα “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης “ανοίγει νέο κεφάλαιο” στην ανθρώπινη δραστηριότητα στο φυσικό μας δορυφόρο. Το Chang’e-4, ένας συνδυασμός lander και rover, θα πραγματοποιήσει αστρονομικές παρατηρήσεις και θα εξερευνήσει τη δομή και τη σύσταση του εδάφους αλλά και του υπεδάφους.

Η άλλη πλευρά της Σελήνης είναι ένα σπάνιo, ήσυχο μέρος, απελευθερωμένο από τις παρεμβολές των ραδιοκυμάτων της Γης. Το όχημα μπορεί να γεμίσει το κενό στις παρατηρήσεις των χαμηλών συχνοτήτων στην ραδιο-αστρονομία και θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση των αστέρων και την εξέλιξη των νεφελωμάτων. – Yu Guobin, εκπρόσωπος αποστολής