Η πρώτη κοντινή φωτογραφία του Ultima Thule από το New Horizons

Δεν είναι ένας βράχος αλλά δύο
03 Ιανουαρίου 2019 08:10
Η πρώτη κοντινή φωτογραφία του Ultima Thule από το New Horizons

Η ομάδα του New Horizons έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη κοντινή φωτογραφία του Ultima Thule, του διαστημικού βράχου στα όρια του ηλιακού μας συστήματος και το μακρινότερο αντικείμενο που έχουμε επισκεφτεί ποτέ. Μέχρι τώρα, η μόνη άποψη που είχαμε για το Ultima Thule ή αλλιώς αντικείμενο 2014 MU69, ήταν μερικά pixels που μας έδιναν μια ιδέα για το σχήμα του.

Το πέρασμα του New Horizons από απόσταση 27.000 χιλιομέτρων μας έδωσε μια νέα, πιο ξεκάθαρη άποψη του αντικειμένου και διαπιστώσαμε πως πρόκειται για δυαδικό σώμα που αποτελείται από δύο σφαιρικούς βράχους οι οποίοι σταδιακά συγκρούστηκαν και ενώθηκαν σε ένα σώμα. Θεωρείται μάλιστα πως η ένωσή τους πραγματοποιήθηκε στις αρχές του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος.

Μία καθαρή καταγραφή του Ultima Thule είναι δύσκολη. Η κάμερα ορατού φωτός που διαθέτει το New Horizons είναι αρκετή για μια θολή εικόνα μόνο, όπως βλέπετε στην αριστερή πλευρά της παρακάτω εικόνας. Η φωτογραφία που μας δίνει την μεγαλύτερη λεπτομέρεια είναι στο κέντρο και προέρχεται από το Long-Range Reconnaissance Imager. Στα δεξιά έχουμε μία σύνθεση των δύο εικόνων για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Μεγαλύτερης ανάλυσης εικόνες θα έρθουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το Ultima Thule μπορεί να παραμένει στη θέση του για εκατομμύρια χρόνια, το όνομά του όμως φαίνεται πως δε θα αντέξει πολύ. Μία διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με την ονομασία του. Οι επιστήμονες το ονόμασαν έτσι επειδή είναι “πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου”. Ωστόσο Ναζί και άλλα γκρουπ που υποστηρίζουν την υπεροχή της λευκής φυλής ονομάζουν έτσι τη μυθολογική πατρίδα της κουλτούρας τους. Η ομάδα του New Horizons είπε στο Newsweek πως θέλουν να κρατήσουν το όνομα αφού έχει αθώο νόημα, τον τελικό λόγο όμως θα έχει η International Astronomical Union η οποία θα αποφασίσει την τελική ονομασία του 2014 MU69 μέχρι το τέλος του έτους.