Έφυγε από τη ζωή η "μητέρα του Hubble"

Η Nancy Grace Roman άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες στην αστρονομία
31 Δεκεμβρίου 2018 07:12
Έφυγε από τη ζωή η

Ο κόσμος της αστρονομίας είναι πιο φτωχός, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Nancy Grace Roman την οποία αποκαλούσαν ως “η μητέρα του Hubble”. Η Nancy ήταν η πρώτη γυναίκα-στέλεχος στη NASA. Σε μία εποχή που οι άντρες κυριαρχούσαν στο πεδίο της αστρονομίας, η Nancy τέθηκε επικεφαλής αστρονομίας στο Office of Space Science της NASA. Από αυτή τη θέση κατάφερε να πείσει και να συσπειρώσει την επιστημονική κοινότητα για το project του Hubble Space Telescope. Μπορεί το Hubble να εκτοξεύτηκε 11 χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή της, το γεγονός όμως πως με αυτό το εργαλείο γνωρίζουμε σήμερα τόσα πολλά για το σύμπαν μας και τη θέση μας στον κόσμο το οφείλουμε στην Nancy Grace Roman.

Γεννημένη στο Nashville του Tennessee το 1925, ενδιαφέρθηκε για το διάστημα σε μικρή ηλικία και ενθάρρυνε τις γυναίκες να ακολουθήσουν εκπαίδευση σε μαθηματικά και επιστήμες, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών ακολουθούσε σπουδές σε Λατινικά και θεωρητικά μαθήματα.

Δεν ξέρω ακριβώς σε ποια ηλικία ήταν αλλά θυμάμαι πως ήταν μια συνειδητή απόφαση από πλευράς μου (να ακολουθήσω σπουδές στην αστρονομία). Μου είπαν από την αρχή πως μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει αστρονόμος. Όταν ρώτησα τη σχολική σύμβουλο για άδεια ώστε να πάρω μια δεύτερη χρονιά στην άλγεβρα αντί για πέμπτη χρονιά στα Λατινικά, με κοίταξε υποτιμητικά και είπε “ποια κυρία θα έπαιρνε μαθηματικά αντί για Λατινικά;”.

Η Nancy Grace Roman ηγήθηκε επίσης της ομάδας πίσω από την πρώτη επιτυχημένη αστρονομική αποστολή της NASA, το Orbiting Solar Observatory-1, ενώ η γενικότερη συμβολή της στην τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά ήταν σημαντική και πολλές από τις κοσμικές ανακαλύψεις μας τα τελευταία χρόνια οφείλονται στη χρήση διαστημικών τηλεσκοπίων, την ιδέα των οποίων προώθησε και στήριξε αυτή.