Farout | Ο νέος μωβ πλανήτης-νάνος που μόλις ανακαλύψαμε

Στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος
20 Δεκεμβρίου 2018 08:01
Farout | Ο νέος μωβ πλανήτης-νάνος που μόλις ανακαλύψαμε

Μία νέα ανακοίνωση του Minor Planer Center μονοπώλησε την επικαιρότητα στην αστρονομία αυτήν την εβδομάδα, αφού φαίνεται πως ανακαλύψαμε το μακρινότερο αντικείμενο του Ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για ένα πλανήτη-νάνο, τέσσερις φορές πιο μακριά από το Ήλιο από ότι είναι ο Πλούτωνας. Βρίσκεται τουλάχιστον 120 αστρονομικές μονάδες (AU) μακριά από τη Γη. Για να καταλάβετε την απόσταση, σκεφτείτε πως μία αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο ή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο αστρονόμος Scott Sheppard που ανίχνευσε τον πλανήτη, σκέφτηκε πως είναι πολύ μακριά (far out) και έτσι ο πλανήτης-νάνος με την κωδική ονομασία 2018 VG18 ονομάστηκε Farout. Η ύπαρξή του έχει πλέον επιβεβαιωθεί και από άλλες ομάδες αστρονόμων από όλο τον κόσμο, μελετώντας δεδομένα εξαιρετικά ισχυρών τηλεσκοπίων.

Ξέρουμε πολύ λίγα έως τώρα για τον Farout. Έχει περίμετρο 500-600 χιλιομέτρων, ενώ το χρώμα του τείνει προς το μωβ, κάτι σύνηθες για αυτήν την περιοχή του Ηλιακού μας συστήματος. Το χρώμα του υποδεικνύει ένα παγωμένο αντικείμενο, επειδή όταν ο πάγος βομβαρδίζεται με ακτινοβολία στο ηλιακό σύστημα, τείνει να παίρνει ένα κοκκινο-μωβ χρώμα. Οι αστρονόμοι θεωρούν πως μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο μάλλον χρειάζεται χιλιάδες χρόνια, αλλά ακόμα δε γνωρίζουν το σχήμα της τροχιάς του. Δε γνωρίζουν επίσης το πόσο μέσα στο ηλιακό σύστημα έρχεται ή αν επηρεάζεται από τη βαρύτητα των πλανητών Δία και Κρόνου.