Το Facebook έδωσε πλήρη πρόσβαση στα μηνύματα των χρηστών σε εταιρίες-γίγαντες

Microsoft, Amazon, Spotify και άλλες
19 Δεκεμβρίου 2018 11:44
Το Facebook έδωσε πλήρη πρόσβαση στα μηνύματα των χρηστών σε εταιρίες-γίγαντες

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ των New York Times που έχει κλονίσει τον τεχνολογικό κόσμο μέσα σε λίγες ώρες, το Facebook μοιραζόταν για χρόνια πληροφορίες χρηστών με άλλες εταιρίες σε τέτοιο βαθμό, που κάνει το σκάνδαλο της Cambridge Analytica να ωχριά μπροστά του.

Σύμφωνα με το άρθρο λοιπόν, εταιρίες όπως το Spotify και το Netflix είχαν πρόσβαση στην ανάγνωση, εγγραφή ακόμα και διαγραφή των ιδιωτικών μηνυμάτων των χρηστών, καθώς και σε όσους συμμετείχαν στην εκάστοτε συζήτηση. Η Apple είχε ειδική πρόσβαση σε τηλεφωνικούς αριθμούς και ημερολογιακές καταχωρίσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν άφηνε ηλεκτρονικά ίχνη όταν έπαιρνε αυτά τα δεδομένα. Η Microsoft είχε πρόσβαση στα ονόματα των φίλων του χρήστη Facebook και έχτιζε δική της βάση δεδομένων με Facebook χρήστες. Η Sony και η Amazon είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τα emails των φίλων ενός χρήστη.

Το Netflix δήλωσε πως “σε καμία στιγμή δεν είχαμε πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα χρηστών Facebook, ούτε ζητήσαμε αυτή τη δυνατότητα”. Το Spotify και η Apple δήλωσαν πως δε γνώριζαν ότι είχαν τέτοιου είδους πρόσβαση.

Το Facebook απάντησε στο άρθρο με ένα blog post, ξεκαθαρίζοντας πως κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δε δόθηκε στις εταιρίες χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Οι συνέταιροι του Facebook δεν αγνοούν τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των χρηστών και είναι λάθος να υπονοεί κάποιος ότι αυτό συμβαίνει. Ανά τα χρόνια, έχουμε συνεργαστεί με άλλες εταιρίες ώστε ο κόσμος να χρησιμοποιεί το Facebook σε συσκευές και πλατφόρμες που δεν υποστηρίζουμε οι ίδιοι μας. Αντίθετα από ένα παιχνίδι, μια streaming μουσική υπηρεσία ή άλλες εφαρμογές τρίτων οι οποίες προσφέρουν εμπειρίες που είναι ανεξάρτητες από το Facebook, οι συνέταιροι αυτοί μπορούν μόνο να προσφέρουν συγκεκριμένα Facebook χαρακτηριστικά και δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες για ανεξάρτητους σκοπούς.

Ξέρουμε πως έχουμε δουλειά ακόμα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Η προστασία των πληροφοριών τους απαιτεί πιο δυνατές ομάδες, καλύτερη τεχνολογία και πιο καθαρές πολιτικές και αυτό ήταν ο στόχος μας στο μεγαλύτερο μέρος του 2018. Οι συνεργασίες είναι ένα τμήμα ενδιαφέροντος και όπως είπαμε, μειώνουμε την ενσωμάτωση συνεργασιών που είχαμε στο παρελθόν για να βοηθήσουμε τον κόσμο να έχει πρόσβαση στο Facebook.