Ηλεκτρικά εμφυτεύματα επιτρέπουν σε παράλυτους να περπατήσουν ξανά

Αποκτώντας και αίσθηση των άκρων τους
11 Νοεμβρίου 2018 08:58
Ηλεκτρικά εμφυτεύματα επιτρέπουν σε παράλυτους να περπατήσουν ξανά

Οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη είναι πολύ επικίνδυνοι καθώς συχνά αφήνουν τον ασθενή σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τα σήματα των νευρώνων από τον εγκέφαλο μεταφέρονται στα υπόλοιπα μέρη του σώματος μέσω της σπονδυλικής στήλης και οποιοσδήποτε τραυματισμός σε αυτήν, εμποδίζει τη μεταφορά τους και καταλήγει στην αδυναμία χρήσης των μελών και σε παράλυση. Ένα επαναστατικό εμφύτευμα όμως στη σπονδυλική στήλη επέτρεψε σε έναν παράλυτο άντρα να περπατήσει ξανά. Δύο ακόμα άντρες που δέχθηκαν το ίδιο εμφύτευμα απέκτησαν και πάλι έλεγχο των μυών των ποδιών τους μετά από την εισαγωγή ηλεκτρικών διεγερτών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature και δείχνει πως τα εμφυτεύματα αντισταθμίζουν τη ζημιά που έχει γίνει στη σπονδυλική στήλη. Τα εμφυτεύματα ουσιαστικά γεφυρώνουν το κενό που έχει προκύψει στη σπονδυλική στήλη από τον τραυματισμό και βοηθούν να μεταφερθούν οι εντολές του εγκεφάλου στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη που δεν έχει πάθει κάποια ζημιά, παρακάμπτοντας το τραυματισμένο μέρος.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως τα οφέλη της θεραπείας διήρκεσαν ακόμα και αφού τα ηλεκτρικά σήματα είχαν σταματήσει, με τους ασθενείς να δηλώνουν πως διατήρησαν κάποια βελτίωση στις κινήσεις των μυών ακόμα και μετά το τέλος του πειράματος. Δυστυχώς η θεραπεία αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της και το δείγμα ασθενών είναι ακόμα πολύ μικρό, οπότε παραμένει άγνωστο πότε θα υπάρξει κάποια ευρύτερη εφαρμογή. Ωστόσο αποτελεί πολύ θετικό μήνυμα πως σύντομα οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης θα αντιμετωπίζονται πιο εύκολα.