Νέα προβλήματα για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble 

Τέθηκε σε safe mode

Νέα προβλήματα για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Το Hubble κλείνει αισίως τα 28 χρόνια ζωής και από το 1990 βρίσκεται σε τροχιά προσφέροντάς μας μια μοναδική κατανόηση του σύμπαντος. Με τα χρόνια όμως αυξάνονται και τα προβλήματα και το διαστημικό τηλεσκόπιο φαίνεται πως έχει νέα. Η NASA μέσω Twitter ανακοίνωσε πως το γυροσκόπιο του Hubble το οποίο χρησιμοποιείται για να το γυρνάει και να το σταθεροποιεί, υπέστη βλάβη και έτσι το έθεσαν σε safe mode λειτουργίας.

Έτσι τα γυροσκόπια που έχει πλέον διαθέσιμα το Hubble είναι δύο από ένα σύνολο των έξι. Η ομάδα θα προσπαθήσει να επαναφέρει ένα άλλο γυροσκόπιο το οποίο είχε χαλάσει παλαιότερα, αλλά αυτό μάλλον θα διαρκέσει εβδομάδες. Αν δεν τα καταφέρουν, θα θέσουν ένα ακόμα γυροσκόπιο εκτός λειτουργίας για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του και να μειώσουν τις πιθανότητες βλάβης, αφού δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός και δύο γυροσκοπίων στο σημείο που φτάσαμε. Η NASA τονίζει πως η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά όχι τραγική.

Ενώ τα λιγότερα γυροσκόπια προσφέρουν μικρότερη κάλυψη του ουρανού μια δεδομένη στιγμή, το χτύπημα είναι μικρό στις συνολικές επιστημονικές δυνατότητες του τηλεσκοπίου.

0 comment(s)