Ocean Cleanup: Ένα φιλόδοξο project που θα καθαρίσει τους ωκεανούς από τα πλαστικά

Υπόσχεται να αφαιρέσει 88.000 τόνους πλαστικών
16 Σεπτεμβρίου 2018 08:56
Ocean Cleanup: Ένα φιλόδοξο project που θα καθαρίσει τους ωκεανούς από τα πλαστικά

Μετά από 5 χρόνια έρευνας και δοκιμών, το πρώτο σύστημα καθαρισμού ωκεανών του κόσμου μπάρκαρε από τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Το Ocean Cleanup System 001 θα δοκιμαστεί στις ακτές των ΗΠΑ για δύο εβδομάδες και έπειτα θα πάρει το δρόμο για το “Great Pacific Garbage Patch” στο βόρειο Ειρηνικό, το οποίο είναι μία τεράστια έκταση με συγκεντρωμένα πλαστικά αντικείμενα που επιπλέουν ανάμεσα από την Καλιφόρνια και την Χαβάη.

Θέλουμε να πιάσουμε πλαστικά, όχι ψάρια” τονίζει ο Joost Dubois από το Ocean Cleanup, θεωρώντας σημαντικό να μην προσπαθήσουμε να λύσουμε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα δημιουργώντας ένα άλλο, διαταρράσοντας το πλαγκτόν. Οι έξι μήνες εργασίας του System 001 θα παρακολουθείται στενά από επιστήμονες, ελπίζοντας να μπορέσει να αναλάβει την εργασία ένα αυτόνομο σύστημα μετά από αυτούς.

Τα πλαστικά στους ωκεανούς σήμερα εκτιμώνται στα 165 εκατομμύρια τόνους, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα ψάρια, φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο τόνους. Το Ocean Cleanup Project μπορεί να εξάγει 55 τόνους πλαστικού το έτος. Με δεκάδες τέτοια συστήματα, οι επιστήμονες ελπίζουν να αφαιρέσουν το 50% του Great Pacific Garbage Patch σε πέντε χρόνια.