Νέα σκάφη μεταφοράς δορυφόρων από τη Stratolaunch

Εκτόξευση από αεροπλάνα στη στρατόσφαιρα
25 Αυγούστου 2018 07:00
Νέα σκάφη μεταφοράς δορυφόρων από τη Stratolaunch

Μια νέα σειρά σκαφών που μπορούν να μεταφέρουν διαφορετικά φορτία στο διάστημα παρουσίασε η Stratolaunch. Τα σκάφη αυτά θα χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου ως πλατφόρμα εκτόξευσης, μεταφέροντας σε τροχιά δορυφόρους, κάνοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στο διάστημα πιο προσιτή και εύκολη.

Τα σκάφη, όπως φαίνονται και στη φωτογραφία εξωφύλλου από αριστερά προς τα δεξιά, έχουν ως εξής:

  • Pegasus: Έχει ήδη 35 επιτυχημένες εκτοξεύσεις ως δοκιμές και η πρώτη αποστολή είναι προγραμματισμένη για το 2020. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο 370 κιλών σε μονή ή τριπλή διάταξη.
  • Medium Launch Vehicle (MLV): Ένα μεσαίας τάξης σκάφος εκτόξευσης με 3.400 κιλά δυνατότητα φορτίου. Βρίσκεται υπό ανάπτυξη και η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί το 2022.
  • Medium Launch Vehicle – Heavy: Αποτελείται από το σώμα τριών MLV και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 6.000 κιλών. Βρίσκεται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
  • Space Plane: Θυμίζοντας τα διαστημικά λεωφορεία, το Space Plane είναι ένα πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος που επιτρέπει ανεπτυγμένες δυνατότητες παράδοσης φορτίου σε τροχιά αλλά και επιστροφή αυτού. Οι πρώτες εκδόσεις προσανατολίζονται στη μεταφορά φορτίων, οι μετέπειτα όμως στοχεύουν και στη μεταφορά προσωπικού. Βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.