Η NASA φωτογράφισε 15.000 γαλαξίες σε μια μαγευτική φωτογραφία

Και μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο
19 Αυγούστου 2018 06:00
Η NASA φωτογράφισε 15.000 γαλαξίες σε μια μαγευτική φωτογραφία

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια μαγευτική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.

Όπως περιγράφει η ίδια η NASA τη φωτογραφία, έχουμε να κάνουμε με μια από τις “μεγαλύτερες πανοραμικές ματιές στην φωτιά και τη μανία που κρύβει η γέννηση των άστρων στο μακρινό σύμπαν”.

Για να αντιληφθείτε την κλίμακα του διαστήματος πρέπει να έχετε κατά νου πως ο δικός μας γαλαξίας, ο Milky Way, εκτιμάται πως μπορεί να περιλαμβάνει από 200 έως 400 δισεκατομμύρια άστρα και τουλάχιστον άλλους τόσους πλανήτες. Η Γη είναι μόλις ένας από αυτούς του πλανήτες. Στη μικρή αυτή φωτογραφία του σύμπαντος βλέπετε 15.000 γαλαξίες. Αν κάνετε τα μαθηματικά, τα νούμερα ζαλίζουν και μας δείχνουν πόσο μικροί είμαστε πραγματικά στη συνολική εικόνα των πραγμάτων.

Παράλληλα, η φωτογραφία αυτή μας ταξιδεύει δισεκατομμύρια χρόνια πίσω. Πιο αναλυτικά, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα του Hubble να δει το υπεριώδης φάσμα του φωτός για να τραβήξουν τη φωτογραφία, σε συνδυασμό με δεδομένα από διάφορα άλλα τηλεσκοπία. Σε αυτή μπορείτε να δείτε περίπου 15.000 γαλαξίες, εκ των οποίων οι 12.000 χιλιάδες είναι στα γεννοφάσκια τους. Πρακτικά βλέπετε τη γέννηση δισεκατομμυρίων αστεριών. Η φωτογραφία μας ταξιδεύει 11 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω σε μια από τις περιόδους με τις περισσότερες ‘γέννες’ αστεριών. Περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Βig Βang. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως από αυτούς του γαλαξίες χρειάζεται δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη, οπότε αυτή τη στιγμή δε βλέπουμε το πως είναι τώρα οι γαλαξίες, αλλά το πως ήταν δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλά από τα άστρα των γαλαξιών της εικόνας μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχουν πλέον.

Η εικόνα γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πολύ απομακρυσμένων γαλαξιών, οι οποίοι μπορούν να προβληθούν μόνο στο υπέρυθρο φως, με τους κοντινότερους γαλαξίες που μπορούν να φανούν σε ένα πιο ευρύ φάσμα. Το φως από τις απομακρυσμένες περιοχές που σχηματίζονται αστέρια ξεκίνησε ως υπεριώδες. Ωστόσο, η επέκταση του σύμπαντος έχει μετατοπίσει το φως σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Συγκρίνοντας τις εικόνες σχηματισμού αστεριών από το μακρινό και το κοντινό σύμπαν, οι αστρονόμοι αποκτούν καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γειτονικοί γαλαξίες δημιουργήθηκαν και μεγάλωσαν.