Ανιχνευτής ίριδας ξεχωρίζει νεκρούς από ζωντανούς μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Εξέλιξη στα συστήματα ασφαλείας
28 Ιουλίου 2018 07:39
Ανιχνευτής ίριδας ξεχωρίζει νεκρούς από ζωντανούς μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου αστυνομικοί ξεκλείδωσαν το τηλέφωνο του θύματος χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Όχι απευθείας βέβαια, αφού χρειάζεται κάποιου είδους ηλεκτρικό φορτίο το οποίο δε διαθέτει το νεκρό σώμα, αλλά έμμεσα, παίρνοντας τα δακτυλικά αποτυπώματα και κατασκευάζοντας ειδικά καλούπια. Τι  γίνεται όμως στην περίπτωση του ανιχνευτή ίριδας; Θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει την ίριδα ενός νεκρού για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του; Όχι, αν μια ομάδα Πολωνών ερευνητών αναπτύξει το σύστημα που σκέφτηκε.

Ανέπτυξαν λοιπόν έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανής ο οποίος μπορεί να ξεχωρίζει τις ίριδες των ματιών μεταξύ ζωντανών και νεκρών με ακρίβεια 99%. Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτήθηκε με μία database από εικόνες ματιών νεκρών ανθρώπων σε διάφορα σημεία αποσύνθεσης, καθώς και με εικόνες από μάτια ζωντανών.

Το μειονέκτημα του συστήματος είναι πως μπορεί να αναγνωρίσει την ίριδα των νεκρών μόνο αν έχουν περάσει 16 ώρες ή περισσότερες από το θάνατό τους, μιας και οι αλλαγές στην ίριδα δεν είναι εμφανείς τις πρώτες ώρες.