Ζωντάνεψαν ξανά σκουλήκια μετά από χειμερία νάρκη 42.000 χρόνων

Είναι οι παλαιότεροι εν ζωή οργανισμοί στη Γη αυτήν τη στιγμή
28 Ιουλίου 2018 04:00
Ζωντάνεψαν ξανά σκουλήκια μετά από χειμερία νάρκη 42.000 χρόνων

Μια επιστημονική ανακάλυψη που κανείς δεν περίμενε να γίνει με αυτόν τον τρόπο συνέβη στην παγωμένη γη της Ρωσίας. Μέσα σε κομμάτια μόνιμου πάγου που βρίσκονταν στην Yakutia της Ρωσίας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό πληθυσμό από σκουλήκια. Όταν άφησαν αυτά τα κομμάτια πάγου να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου, τα σκουλήκια που υπήρχαν μέσα σε αυτά ξεκίνησαν να δίνουν ίχνη ζωής.

Γύρω στα 300 σκουλήκια αποψύχθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο The Institute of Physico-Chemical and Biological Problems of Soil Science της Μόσχας. Όχι μόνο είναι ζωντανά αλλά έχουν αρχίσει να κουνιούνται και να τρώνε, κάτι που πρώτη φορά παρατηρείται σε πολυκύτταρους οργανισμούς. Οι χρονολογήσεις έδειξαν πως τα σκουλήκια είναι 42.000 ετών.

Τα δεδομένα μας επιδεικνύουν την ικανότητα των πολυκύτταρων οργανισμών να επιβιώσουν την μακροχρόνια κρυοβίωση κάτω από τις συνθήκες της φυσικής κρυοδιατήρησης. Είναι προφανές πως αυτή η ικανότητα δηλώνει πως τα Πλειστοκαινικά νηματώδη έχουν κάποιους προσαρμοστικούς μηχανισμούς που μπορεί να είναι επιστημονικής και πρακτικής αξίας για τα σχετικά επιστημονικά πεδία. - Δηλώσεις των επιστημόνων στο Siberia Times

Πράγματι εάν καταφέρουμε να καταλάβουμε ποιοι μηχανισμοί επέτρεψαν τα σκουλήκια να επιβιώσουν όλα αυτό το διάστημα και να επανέλθουν αλώβητα, τότε ίσως να καταφέρναμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες για χάρη της ανθρωπότητας. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής μέσω της κρυοβίωσης θα μπορούσε να επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ταξιδέψει και σε άλλους πλανήτες, καθώς και να μας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε ποια εποχή του μέλλοντος θα ζήσουμε.