Ανιχνεύτηκε υδροφόρος ορίζοντας στο υπέδαφος του Άρη

Αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης ζωής στον πλανήτη
25 Ιουλίου 2018 16:04
Ανιχνεύτηκε υδροφόρος ορίζοντας στο υπέδαφος του Άρη

Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων ανιχνεύτηκε στον πλανήτη Άρη μια τεράστια ποσότητα νερού στο υπέδαφος του πλανήτη. Η υπόγεια ποσότητα νερού δεν έχει παρατηρηθεί απευθείας, αλλά οι επιστήμονες υπεύθυνοι για την ανακάλυψη διαβεβαιώνουν ότι προσπάθησαν να εξαντλήσουν κάθε άλλη εξήγηση.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον υδροφόρο ορίζοντα με τη χρήση του Mars Express Orbiter, έναν ευρωπαϊκό δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από το 2003. Καθώς σάρωναν μια περιοχή στο νότιο πόλο του Άρη, το ραντάρ εντόπισε κάτι σε βάθος 1600 μέτρων. Μια έκταση σχεδόν 20 χιλιομέτρων κάτω από τον πάγο είχε τα ίδια χαρακτηριστικά στο ραντάρ με το νερό εδώ στη Γη, κάτι που δεν περίμεναν οι επιστήμονες. Στην συνέχεια σύμφωνα με τους ίδιους εξέτασαν κάθε πιθανότητα για το τι έβλεπαν.

Μου έχουν τελειώσει οι ιδέες για το πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό που εντοπίσαμε χωρίς να είναι νερό. Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε εναλλακτική και νομίζω το κάναμε. - Roberto Orosei Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας και επικεφαλής ερευνητής της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη

Ο Orosei και η ομάδα του εξέτασαν δεδομένα από το Μάιο του 2012 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2015 για δύο ολόκληρα χρόνια προσπαθώντας να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που κατέγραψαν τα όργανα του δορυφόρου. Πολλοί άλλοι επιστήμονες υποστήριζαν τη θεωρία πως υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στο υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη, αυτή όμως ήταν η πρώτη σοβαρή ένδειξη. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη τότε θα αυξηθούν και οι πιθανότητες εύρεσης ζωής στο γειτονικό πλανήτη.

Tags: