Οι έφηβοι προτιμούν την οικογένεια και το internet από το ποτό και το σεξ

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από νέα έρευνα
20 Ιουλίου 2018 06:52
Οι έφηβοι προτιμούν την οικογένεια και το internet από το ποτό και το σεξ

Μια νέα βρετανική μελέτη 1.000 εφήβων ηλικίας 16-18 ετών αποκαλύπτει πως πλέον οι έφηβοι προτιμούν να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους και online παρά να έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Αποκαλύπτει επίσης πως πίνουν λιγότερο αλκοόλ και επικεντρώνονται περισσότερο στη μόρφωσή τους και στις μελλοντικές τους καριέρες.

Τα δύο τρίτα των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως δεν έχουν κάνει ακόμα σεξ, ενώ το 24% δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ. Το 70% μιλάνε με τους φίλους τους online πάνω από τέσσερις φορές τη βδομάδα, ενώ μόλις το 24% τους συναντά τόσο συχνά από κοντά. Ένας στους πέντε συναντά τους φίλους του εκτός σχολείου ή δουλειάς μία φορά το μήνα ή λιγότερο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι νέοι που έχουν προσωπικές "face-to-face" επαφές με φίλους είναι πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Το 46% αυτών που βλέπουν από κοντά τους φίλους τους 4 φορές τη βδομάδα είχαν κάνει σεξ έστω μία  φορά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που τους βλέπουν μία φορά το μήνα ή λιγότερο πέφτει στο 29%.

Τα χαμηλά επίπεδα εγκυμοσύνης των εφήβων μπορεί να οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα προσωπικών επαφών μεταξύ εφήβων, καθώς οι πιθανότητες για σεξουαλικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη μειώνονται.

Το 33% των εφήβων θεωρούν το χρόνο με την οικογένειά τους υψηλής αξίας, έναντι του 27% που δήλωσαν το ίδιο για το χρόνο με τους φίλους τους. Το 82% θεωρούν πως οι καλοί βαθμοί ή η επιτυχία σε μία καριέρα που έχουν διαλέξει ήταν η απόλυτη προτεραιότητα για αυτούς. Το 68% είπαν το ίδιο για το χρόνο που περνούν με τους φίλους τους.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως αυτή είναι μία γενιά αφοσιωμένη στην εκπαίδευσή της, είναι ενήμερη για τις οικονομικές δυσκολίες αλλά αποφασισμένη να πετύχει παρόλα αυτά και πολλοί ευχαριστιούνται το χρόνο με την οικογένειά τους όσο με τους συντρόφους τους και τους φίλους τους. Φαίνεται να έχουν σε υψηλή αξία την υπευθυνότητα και την ωριμότητα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με την κατανάλωση αλκοόλ και το σεξ.