Η Microsoft ετοιμάζει τα δικά της Android κινητά τηλέφωνα;

Όταν δεν μπορείς να νικήσεις τον ανταγωνισμό, γίνεσαι ένα με αυτόν
18 Ιουλίου 2018 05:11
Η Microsoft ετοιμάζει τα δικά της Android κινητά τηλέφωνα;

Κακά τα ψέμματα, η εξαγορά του συνόλου της Nokia και η δημιουργία του τμήματος συσκευών Lumia ήταν καταδικασμένη να αποτύχει πριν καν ξεκινήσει. Η είσοδος της Microsoft στην αγορά των κινητών τηλεφώνων βρήκε την εταιρία να πέφτει πάνω σε έναν ατσάλινο τοίχο - τον υπερκορεσμό - αφού Apple και Google είχαν καιρό πριν δομήσει τη "φανατική" βάση τους, μη αφήνοντας περιθώρια εξέλιξης σε τρίτους. Αν και εμπορική αποτυχία λοιπόν, ένα κομμάτι του πονήματος αυτού (παρότι σε πρωτόλεια μορφή) αποτέλεσε το έναυσμα ενός πολύ σημαντικότερου οράματος, ενός που ακούει στο όνομα "unified experience" και συναντάτε πλέον ως φιλοσοφική γραμμή πλεύσης πίσω από κάθε πραγμάτωση των Windows 10.

Όντας στο χείλος μιας επικείμενης αλλαγής στο form-factor που μέχρι και σήμερα καθορίζει τα διαχωριστικά όρια μεταξύ όλων των τύπων mobile συσκευών και παρατηρώντας από τη μια hardware υλοποιήσεις όπως το DeX της Samsung που σπάει τα όρια μεταξύ κινητών και σταθερών συστημάτων, από την άλλη emulation-software όπως εκείνο της MS που επιτρέπει σε έναν ARM αρχιτεκτονικής επεξεργαστή να μιμηθεί τις διεργασίες ενός x86, καθώς επίσης τις φήμες γύρω από την ενδεχόμενη κυκλοφορία ενός νέου, κλειστού κώδικα λειτουργικού από την Google (βλ. Fuchsia OS) το οποίο "θα τροφοδοτήσει τη νέα γενιά έξυπνων συσκευών,", και τέλος εκείνες που εικάζονται πως το καθόλα επιτυχημένο Surface τμήμα της Microsoft έχει στα σκαριά μια κινητή συσκευή που τιτλοφορείται εντός της εταιρίας ως Project Andromeda, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μη δώσουμε σημασία στη - δυστυχώς ανεπίσημη ακόμη - αναφορά που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με υπάλληλο καταστήματος της εταιρίας, η Microsoft φέρεται να αναπτύσσει "μια νέα σειρά κινητών τηλεφώνων" η οποία ουδεμία σχέση θα φέρει με τη σειρά Lumia, αφού είναι πολύ πιθανό χρέη λειτουργικού να αναλάβει κάποια μελλούμενη έκδοση του Android. Έχοντας αποκλείσει παντελώς το ενδεχόμενο να γίνεται λόγος για κάποια re-branded συσκευή (βλ Microsoft Edition - Samsung S9 & S9 Plus), αφού τέτοιου είδους τηλέφωνα βρίσκονται ήδη διαθέσιμα μέσω του ψηφιακού καταστήματος της ίδιας, και με υπόδειξη τα λόγια της σχετικά με το ότι η κοινή εμπειρία δεν απαιτεί πάντα έναν όμοιο πυρήνα, αλλά σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί από τη χρήση ενός ταυτόσημου user-interface, όλα φαίνεται να δένουν άρτια μεταξύ τους.

Για την ακρίβεια, οι κινήσεις διερεύνησης της γκάμας των mobile εφαρμογών της (βλ. Word, Excel, OneNote, Outlook, Edge, Bing, Authenticator, κ.α.), η ανάπτυξη του δικού της ομώνυμου launcher, οι πρόσφατες δηλώσεις της για τη δημιουργία μιας game-streaming πλατφόρμας που θα είναι OS agnostic, και οι εξαιρετικές σχέσεις που τρέφει η εταιρία με το open-source, θα μπορούσε κάποιος με ευκολία να πει πως οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια εδώ, σε ένα Android κινητό τηλέφωνο που θα αποτελεί γέννημα θρέμμα της Microsoft, ντυμένο σχεδιαστικά από την ομάδα που κρύβεται πίσω από την καθόλα διθυραμβική σειρά Surface συσκευών. Στην τελική, αυτά ακριβώς είναι άλλωστε και τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις third-party κατασκευαστικές εταιρίες μεταξύ τους. Ο launcher της Samsung και τα bundled προγράμματα της εταιρίας, συνάμα του δικού της καταστήματος εφαρμογών, παρά τη χρήση του ίδιου λειτουργικού, την ξεχωρίζουν από άλλες εφάμιλλες εταιρίες όπως η LG, η OnePlus, η HTC και η Amazon, όπου η κάθε μια από αυτές ξεχωριστά ενσωματώνει τις δικές της υλοποιήσεις και κάνει τις εξίσου δικές της παραμετροποιήσεις.

Κάπου εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για φήμες, μέχρι κάποια επίσημη ανακοίνωση δια στόματος του Satya Nadella (ή ακόμη καλύτερα του Panos Panay) τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Πως θα σας φαινόταν εσάς μια high-end, Surface τύπου εμφάνισης, Android ναυαρχίδα, με τα διακριτικά τις Microsoft στην πλάτη της συσκευής;