Μία αυτόνομη Rolls-Royce για τους αιθέρες

Τα σχέδια της εταιρίας για ιπτάμενα ταξί
16 Ιουλίου 2018 06:17
Μία αυτόνομη Rolls-Royce για τους αιθέρες

Τα ιπτάμενα ταξί είναι μία έννοια που ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία, με την Airbus και την Uber να έχουν ήδη σχέδια για τέτοιου είδους οχήματα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η Rolls-Royce φαίνεται πως θέλει και αυτή να μπει στη νέα αγορά και αποκάλυψε το ηλεκτρικό, αυτόνομο ιπτάμενο ταξί της υπό τη μορφή ενός EVTOL (Electrical Vertical Take Off and Landing) concept σκάφους, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 4 με 5 επιβάτες. Θα έχει δυνατότητα προσγείωσης πρακτικά οπουδήποτε χωράει, αφού τα πτερύγιά του θα μπορούν να περιστραφούν κατά 90 μοίρες.

Ωστόσο δε θα είναι πλήρως ηλεκτρικό, αφού οι κινητήρες καυσίμου που θα έχει θα παράγουν τα 500kW που χρειάζονται οι έξι έλικες. Η υβριδική του αυτονομία του θα φτάνει τα 800 χιλιόμετρα με τελική ταχύτητα τα 400 χλμ/ώρα. Το design προσανατολίζεται σε “προσωπική ευκινησία στον αέρα” σε πόλεις με κίνηση, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ταξί και ως πολυτελές προσωπικό μεταφορικό μέσο για επιχειρηματίες. Ωστόσο η εταιρία δεν αποκλείει τη χρήση του και για μεταφορές φορτίων ή για στρατιωτικούς σκοπούς.

Πέρα από τα 3D μοντέλα η Rolls-Royce δεν αποκάλυψε κάποιο σκάφος, τονίζει όμως πως η παραγωγή του δεν αργεί, αφού το concept βασίζεται σε τεχνολογία που ήδη υπάρχει και αναμένει να φτάσει τους αιθέρες κάποια στιγμή μέσα στο 2020.