Αναβάθμιση για το Mr. Stevens της SpaceX

Το σκάφος που πιάνει τα μέρη πυραύλων που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα
14 Ιουλίου 2018 06:15
Αναβάθμιση για το Mr. Stevens της SpaceX

Ο Mr. Stevens είναι το σκάφος της SpaceX, το οποίο σχεδιάστηκε για να πιάνει τα κομμάτια των Falcon 9 πυραύλων που εισέρχονται με ελεύθερη πτώση στην ατμόσφαιρα χωρίς δυνατότητα ελέγχου, όπως τους κώνους της μύτης του πυραύλου οι οποίοι αποσπώνται για να απελευθερώσουν τους δορυφόρους. Μέχρι τώρα δεν είχε κάποια επιτυχία, αφού δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.

Η SpaceX έκανε τώρα μια αναβάθμιση στο σκάφος, εξοπλίζοντάς το με ένα δίχτυ τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε μέχρι τώρα.

Φανταστείτε να είχατε $6 εκατομμύρια σε μετρητά, τα οποία είναι σε μία παλέτα η οποία πέφτει από τον ουρανό και σκάει στον ωκεανό. Θα προσπαθούσατε να τα ανακτήσετε; Ναι. Ναι θα προσπαθούσατε. – Elon Musk

Η λύση που επιδιώκει η SpaceX είναι η επιβράδυνση των μερών αυτών κατά την πτώση με μικρούς προωθητήρες, έτσι ώστε τα δίχτυα του Mr. Stevens να τα πιάσουν. Πέρα από τον περιορισμένο έλεγχο στην πτώση τους, είναι καθήκον του Mr. Stevens να προλάβει να βρεθεί από κάτω για να προσφέρει ένα στεγνό σημείο προσγείωσης χωρίς να τα καταστρέψει. Η επόμενη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.