Drone - δράκος από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Μπορεί να αλλάζει σχήμα στον αέρα
01 Ιουλίου 2018 06:30
Drone - δράκος από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο ανέπτυξαν ένα “dragon drone”, το οποίο αποτελείται από πολλά μικρότερα drones, ικανά να αλλάζουν το συνολικό σχήμα τους στον αέρα. Ο ιπτάμενος δράκος μπορεί να πάρει αυτόνομα ό,τι σχήμα κρίνει πως είναι απαραίτητο το λειτουργικό του, έτσι ώστε να χωρέσει σε μικρές εσοχές και να ξεπεράσει εμπόδια.

Στο λογισμικό συναντάμε το Euclid dev kit της Intel, ενώ η μπαταρία του αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του δράκου και προσφέρει μόλις τρία λεπτά πτήσης. Η modular φύση του μπορεί να του επιτρέψει έως και 12 modules αλλά στο video που θα παρακολουθήσετε έχει μόνο 4. Οι ερευνητές λένε πως με περισσότερα modules μπορεί να λειτουργήσει και ως χέρι, αλληλεπιδρώντας με αντικείμενα, κινώντας τα, ακόμα και σηκώνοντάς τα χρησιμοποιώντας δύο drones ως δαγκάνα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουμε σε ένα design με πολύποδο μοντέλο. Τότε το ρομπότ δε θα μπορεί μόνο να  πετά αλλά και να περπατά στο έδαφος. Αυτό θα μας ωφελήσει στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τέτοιες αυτόνομες αποφάσεις σχετικά με την κίνηση και σύμφωνα με το περιβάλλον είναι πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Το απόλυτο όνειρό μας είναι να πετύχουμε ένα ιπτάμενο ανθρωποειδές, όπως ένα μη επανδρωμένο Iron Man. – Moju Zhao, Πανεπιστήμιο του Τόκιο