Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν η καρδιά στέλνει αίμα;

Η επιστήμη θα σας λύσει την απορία
29 Ιουνίου 2018 04:30
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν η καρδιά στέλνει αίμα;

Καθώς η καρδιά με τους χτύπους της στέλνει αίμα σε όλους τους ιστούς του σώματος, στέλνει και μικρές δονήσεις μαζί με κάθε χτύπο που μετακινούν ελαφρώς κάποια όργανα του σώματος. Βέβαια αυτές οι μετακινήσεις συμβαίνουν σε τόσο μικροσκοπική κλίμακα που είναι αδύνατο σε εμάς να αντιληφθούμε κάτι ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Τώρα μια νέα τεχνική MRI κατάφερε να καταγράψει το φαινόμενο καθώς συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στον εγκέφαλο, ενισχύοντάς το έτσι ώστε να παρατηρήσουμε πως δουλεύει.

Ο τρόπος που αυτή η μέθοδος βοηθάει στη διάγνωση κάποιων καταστάσεων είναι παρέχοντας ένα μέσο όρο για την κίνηση του εγκεφάλου και από εκεί οι γιατροί θα προσπαθούν να ανιχνεύσουν το οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να ενισχύσουμε τις μικροσκοπικές κινήσεις του εγκεφάλου με κάθε χτύπο και να καταγράψουμε την κίνηση καθώς αυτή συμβαίνει φυσιολογικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν προσπαθείς να εντοπίσεις μη φυσιολογικές κινήσεις του εγκεφάλου για να διαγνώσεις και να παρακολουθήσεις διαταραχές. - Mehmet Kurt, μηχανικός στο Stevens Institute of Technology του New Jersey

Η κίνηση του εγκεφάλου που συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός χτύπου της καρδιάς είναι πραγματικά ελάχιστη, συνήθως κάπου μεταξύ 10 και 150 μικρομέτρων, δηλαδή μικρότερη από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Ωστόσο ερευνητές του Stanford University, Stevens Institute of Technology, και του University of Auckland New Zealand κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να το μεγεθύνουν.

Η νέα αυτή τεχνική θα χρησιμοποιηθεί στην παρακολούθηση μιας ευρείας γκάμας καταστάσεων, όπως ανευρύσματα, διασείσεις, υδροκεφαλία και δομικές ανωμαλίες του εγκεφάλου. Επίσης θα βοηθήσει και με την πρόληψη μιας και θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχεδιασμό καλύτερων προστατευτικών κρανών για αθλήματα.